Terdoodveroordeelde Soedanese moeder komt ‘snel vrij’

De echtgenoot van Meriam Yahya Ibrahim toont zijn pas geboren dochter Maya. Foto: AFP
De echtgenoot van Meriam Yahya Ibrahim toont zijn pas geboren dochter Maya. Foto: AFP

De kersverse moeder Meriam Yahya Ibrahim komt “snel vrij”. De Soedanese was veroordeeld tot de doodstraf omdat ze zich had bekeerd tot het christendom.

Dat meldt BBC.

Volgens een Soedanese functionaris wordt Ibrahim (27)  binnen een paar dagen  vrijgelaten. Een paar dagen geleden beviel ze in de gevangenis van haar dochter Maya. Ze was getrouwd met een christen, wat volgens de Soedanese wet verboden is.

De vrouw was twee weken geleden door een Soedanese rechter veroordeeld tot honderd zweepslagen en zou daarna opgehangen worden. De executie zou plaatsvinden nadat haar kind was geboren.

Na het doodvonnis brak wereldwijd kritiek los. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans uitte zijn zorgen tegenover de Soedanese ambassadeur. “Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Soedan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Soedan”, zei Timmermans.