Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Talibaan ruilen Amerikaanse soldaat voor vijf Guantánamo-gevangenen

Sergeant Bowe Robert Bergdahl op videobeelden van 19 juli 2009. Foto: Reuters
Sergeant Bowe Robert Bergdahl op videobeelden van 19 juli 2009. Foto: Reuters

De Talibaan hebben een Amerikaanse soldaat vrijgelaten die bijna vijf jaar werd vastgehouden in Afghanistan. In ruil voor de vrijlating leveren de Verenigde Staten vijf Talibaangevangenen uit die vastzitten op detentiecentrum Guantánamo Bay.

Dat meldt persbureau Reuters. Aan deze overeenkomst gingen maanden van onderhandelingen vooraf waarin Qatar als bemiddelaar optrad.

De Talibaan hielden sergeant Bowe Robert Bergdahl (28) vast sinds juni 2009. Hij was twee maanden eerder in het land gearriveerd. Bergdahl was de laatste Amerikaanse krijgsgevangene in handen van de Talibaan.

“We zijn blij om sergeant Bowe Bergdahl na bijna vijf jaar gevangenschap te kunnen verwelkomen”, aldus Obama in een verklaring.

“Namens het Amerikaanse volk had ik de eer om zijn ouders te bellen en tot onze vreugde te kunnen meedelen dat hij veilig thuiskomt.”

De overdracht van Bergdahl vond plaats zonder geweld en de sergeant maakt het naar omstandigheden goed. De vijf Guantánamo-gevangenen worden overgebracht naar Qatar.