Stimuleringspakket van ruim 6 miljard voor Spaanse economie

De Spaanse premier Mariano Rajoy op archiefbeeld. Foto EPA / Alberto Martin

De Spaanse regering komt met een stimuleringspakket ter waarde van 6,3 miljard euro om de concurrentiekracht van de Spaanse economie een impuls te geven. Dat meldt persbureau AP.

Van dit bedrag moet ten minste 2,7 miljard door de private sector en 3,4 miljard door de publieke sector worden ingebracht. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy vandaag gezegd op een conferentie in de badplaats Sitges.

Een van de maatregelen die de regering wil doorvoeren is een verlaging van de vennootschapsbelasting, van 30 naar 25 procent. Een andere maatregel van het groeiprogramma is de invoering van een fiscaal voordeel voor bedrijven. Dat moet bedrijven aanmoedigen hun eigen vermogen te versterken. Daarnaast verlengt de Spaanse regering belastingvoordelen bij de aanschaf van auto’s.

Meer details over het stimuleringsplan worden komende vrijdag tijdens de ministerraad bekendgemaakt, zei Rajoy volgens AP.

Volgens NRC-correspondent Merijn de Waal heeft het pakket echter meer politieke dan economische betekenis. Hij zegt:

“Premier Rajoy probeert hiermee het initiatief weer naar zich toe te tekken, na het forse verlies van zijn centrumrechtse Volkspartij (PP) bij de EU-verkiezingen. Die bleef weliswaar de grootste maar 2,5 miljoen rechtse kiezers bleven zondag thuis. Zij zijn ontevreden over Rajoys vele gebroken campagnebeloften. Zo verhoogde hij na zijn aantreden eind 2011 de belastingen, terwijl hij beloofd had ze te verlagen. Nu de crisis in Spanje geluwd is en het herstel lijkt door te zetten, kan hij alsnog enkele lasten verlichten. Hij doet dit met het oog op het electoraal belangrijke jaar 2015 met regionale en lokale verkiezingen (in mei) en landelijke in het najaar.”

Kredietwaardigheid van Spanje recent verhoogd

Kredietbeoordelaars hebben de kredietwaardigheid van Spanje onlangs verhoogd. De kredietwaardigheid van Spanje komt daarmee nu uit op BBB, zo maakte S&P’s eerder deze maand bekend.

Die stijging is vooral te danken aan de hogere groeiverwachting voor de economie van het Zuid-Europese land. S&P verwacht dat de Spaanse economie tussen 2014 en 2016 gemiddeld met 1,6 procent per jaar groeit. Eerder ging het bureau nog uit van een jaarlijkse groei van 1,2 procent.

Het betekent echter zeker niet dat Spanje uit de economische problemen is - het werkloosheidscijfer ligt bijvoorbeeld nog steeds op 26 procent - maar er is licht aan het einde van de tunnel zichtbaar.

De Spaanse economie krabbelde in het eerste kwartaal ook daadwerkelijk wat op met een groei van 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De consumenten- en overheidsbestedingen konden een daling van de export compenseren.