Hockeysters beginnen WK met overtuigende zege op Japan

Kelly Jonker (M) heeft de stand op 1-0 gebracht voor Nederland. Keeper Ryoko Oie (L) en Ono Mayumi Ryoko van Japan kijken verslagen toe tijdens het WK hockey in het Kyocera stadion. Foto: ANP / Koen Suyk
Kelly Jonker (M) heeft de stand op 1-0 gebracht voor Nederland. Keeper Ryoko Oie (L) en Ono Mayumi Ryoko van Japan kijken verslagen toe tijdens het WK hockey in het Kyocera stadion. Foto: ANP / Koen Suyk

De Nederlandse hockeysters zijn zaterdag uitstekend begonnen aan het WK in Den Haag. De ploeg won met 6-1 van Japan. Oranje domineerde het hele duel tegen de Aziaten.

Al na zes minuten lag de bal in het doel. Op aangeven van Ellen Hoog was Kelly Jonker attent met de tip-in. Na een prachtige actie van Roos Drost kwam in de twintigste minuut ook de 2-0 op naam van Jonker en Maartje Paumen bekroonde de droomstart met het derde doelpunt. Ze sloeg toe bij de eerste strafcorner van Nederland.

In de tweede helft hielden de Oranjevrouwen de regie vast in handen. Hoog tekende al snel voor de 4-0 en Jonker maakte haar derde van de avond. Paumen benutte vervolgens een strafbal, nadat haar derde strafcorner op de lijn was tegengehouden door een Japanse voet.

Daarna verdween de scherpte enigszins bij Nederland en prompt passeerde Japan keepster Larissa Meijer, die even daarvoor Joyce Sombroek had afgelost. Die goal was echter enkel voor de statistieken.

Nederland veroverde vier jaar geleden zilver in het Argentijnse Rosario. In de finale was het gastland destijds te sterk. Maandag is België de volgende tegenstander in de groep. Daarna volgen duels tegen Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Korea.

Bondscoach Max Caldas zei na afloop dat hij zich geen betere start van zijn team kunnen wensen. “Ik ben heel tevreden over hoe de meiden dit potje hebben gespeeld”, aldus Caldas. “Dit geeft heel veel vertrouwen voor de volgende wedstrijden.” In in een oefenwedstrijd een kleine week geleden versloegen de hockeyvrouwen de Japanners nog moeizaam met 1-0. (Novum)