Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

CNN-verslaggever wordt in Turkije live op televisie gearresteerd

CNN-verslaggever wordt in Istanbul gearresteerd. Foto screenshot YouTube / Med Bükey

CNN-verslaggever Ivan Watson was vandaag in Istanbul om verslag te doen van de demonstraties die in die Turkse stad worden verwacht. Maar terwijl hij live op televisie is, wordt hij gearresteerd door politieagenten in burger.

Tot vlak voor minuut drie in de video die op YouTube is geplaatst lijkt er niets aan de hand. Maar dan komen er opeens politieagenten in burger op Watson en zijn crew af. Zij vragen om zijn perskaart. Als de CNN-verslaggever de kaart toont, blijkt dat echter niet genoeg. Hij moet ook zijn paspoort laten zien. En voordat hij het weet, wordt Watson gearresteerd en afgevoerd door de politie.

Terwijl hij buiten beeld is, zegt Watson bovendien te worden geschopt door de agenten.

Grote protesten verwacht in Turkije

Duizenden Turken zijn van plan vandaag in Istanbul en andere grote steden in het land de straat op te gaan om meer democratische vrijheden te eisen, meldt persbureau AP. De demonstraties vinden plaats in het kader van de eerste verjaardag van de antiregeringsdemonstraties in 2013.

In Istanbul worden 25 duizend agenten en vijftig waterkanonnen ingezet, melden Turkse media. De autoriteiten tolereren geen enkele vorm van “negatieve intenties” en “verkeerde acties” van demonstranten, zei de gouverneur van de stad, Huseyin Avni Mutlu.

In mei en juni vorig jaar protesteerden honderdduizenden Turken tegen de autocratische wijze van besturen van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Bij geweld tussen hen en ordetroepen vielen duizenden gewonden en ten minste twaalf doden.

CNN-crew na een half uur weer vrijgelaten

Watson werd niet lang na het incident overigens weer vrijgelaten. Hij schreef daarna op Twitter:

Twitter avatar IvanCNN Ivan Watson Turkish police released CNN team after half an hour. Officer apologized for another officer who kneed me while I was being detained. 1/2
Twitter avatar IvanCNN Ivan Watson Turkish police officer wasn’t satisfied w/my press card from prime ministry. “Many are counterfeited,” he said, demanding passport 2/2

De politie in Istanbul sloot het Taksimplein in de stad later op de dag af om te voorkomen dat daar demonstraties kunnen worden gehouden.