Born again

Een aantal maanden geleden kwam er een twitterbericht voorbij. Daarin werd geïnformeerd of er iemand misschien nog interesse had in de speciale Avenue-uitgave uit 1979 Ober mag ik de wijnkaart!, ‘De wijnkeuze van Han en Wina Born.’ Twee dagen later had ik Wina in mijn brievenbus.

Overigens was dat niet de eerste keer dat zij bij mij op de mat lag. Ooit had ik een abonnement op Nederland’s eerste glossy, een maandblad zo trendy dat het al was ter ziele was voordat Sanoma in Nederland überhaupt bestond. En laat ik er maar meteen eerlijk voor uitkomen: Avenue las ik niet zozeer voor de reisverslagen van Cees Nooteboom, de woonreportages gefotografeerd door Jurriaan Eindhoven of de literaire bijlage onder redactie van Jan Donkers.

Als drieëntwintigjarige was ik destijds al in de ban van de gastronomie, en de bijdragen van Wina Born (1920-2011) las ik met smaak. Toegegeven, niet iedereen was idolaat van haar schrijfstijl, maar ik vermaakte mij kostelijk om haar volstrekt eigen jargon in de restaurantrubriek Club van Fijnproevers. Wie alleen al ‘geestig mondvermaakje’ kan bedenken als vertaling voor amuse kan rekenen op mijn belangstelling.

Nu hebben we vandaag dankzij collega De Vos te maken met gougères. En die worden ingeschaald onder ‘hors-d’oeuvres’. Bestaat die categorie eigenlijk nog wel? Of heeft deze het onderspit moeten delven tegen de veel eigentijdser klinkende crostini, bruschetta, tapas en pintxos? Hoe dan ook, een soesje met een zweem komijn, kaas , peterselie en fenegriek.

‘Een mondvermaakje’ zoals Wina Born zaliger dat dus vroeger noemde. En door er een bijpassende wijn bij te schenken wordt de mond zelfs beter vermaakt. Sterker nog, de combinatie wordt nog zaliger.

Schenk dan bijvoorbeeld een eigenwijze Touraine sauvignon blanc 2012 van Les Trois Chênes (De Smaakimporteur; € 11,90). Een ruggensteuntje eiken slechts, al doet de naam meer vermoeden. Zweemt lichtgroen mee met de peterselie. Blijft in lijn met de komijn. Behaagt de kaas. Verkwikt, schoont en glinstert.

En mochten de gougères fini zijn dan is het ook een onverbiddelijke doordrinker.