Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Arrestaties bij protestacties Turkije

Demonstranten in Istanbul worden uiteengedreven met traangas. Foto EPA / Tolga Bozoglu

Met traangas en waterkanonnen heeft de Turkse politie vandaag groepen demonstranten teruggedrongen in Istanbul en Ankara. De betogers waren de straat op gegaan ondanks de aanwezigheid van de politie en waarschuwingen van premier Recep Tayyip Erdogan weg te blijven, meldt persbureau AP.

De protestacties vonden plaats in het kader van de verjaardag van de omvangrijke anti-regeringsdemonstraties in 2013.

In Istanbul probeerden de betogers het Taksimplein te bereiken, het epicentrum van de demonstraties vorig jaar. In een straat richting het plein kwam het tot een confrontatie met de politie. Ook in Ankara greep de politie in. Met stenen gooiende betogers werden daar uiteengedreven met een waterkanon. Het Turkse persbureau Dogan meldde dat agenten in burger in beide steden diverse arrestaties verrichtten.

In Istanbul zouden 25 duizend agenten op de been zijn, bijgestaan door zo’n vijftig waterkanonnen. Erdogan waarschuwde activisten weg te blijven bij het plein.

“Jullie moeten je aan de wet houden. Zo niet, dan zal de staat doen wat nodig is.”

De politie in Istanbul sloot het Taksimplein in de stad af om te voorkomen dat daar demonstraties konden worden gehouden. Activisten zeiden ondanks het verbod naar het plein te zullen komen.

In mei en juni vorig jaar protesteerden honderdduizenden Turken tegen de autocratische wijze van besturen van Erdogan. Het Taksimplein en naastgelegen Gezipark in Istanbul werden het centrum van de protestacties. Bij geweld tussen hen en ordetroepen vielen duizenden gewonden en ten minste twaalf doden.