Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Ambassade: wees voorzichtig met uitspraken over coup Thailand

Veiligheidstroepen in de straten van Bangkok gisteren. Foto EPA / Narong Sangnak

Nederlanders in Thailand moeten voorzichtig zijn met negatieve uitspraken op Twitter en Facebook over de coup die het leger heeft gepleegd in het Aziatische land. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse ambassade in Bangkok vandaag op Twitter.

De Nederlandse ambassade stelt:

Twitter avatar NLinThailand NL Embassy Bangkok Nederlanders in Thailand wordt geadviseerd voorzichtig te zijn met anti- coup uitspraken via sociale media. #ThaiCoup

Sinds het Thaise leger ruim een week geleden de macht overnam, geldt in het land een demonstratieverbod. Niettemin zijn er diverse betogingen geweest. Bij zo’n demonstratie tegen de staatsgreep werd eergisteren een 42-jarige Belg gearresteerd.

De autoriteiten lieten hem enkele uren later weliswaar weer gaan, maar de Nederlandse ambassade raadt mensen toch wel degelijk aan weg te blijven van protestacties:

Twitter avatar NLinThailand NL Embassy Bangkok To nadere bekendmaking openen de winkelcentra bij Ratchaprasong op 1 juni pas om 14.00 uur. Blijf weg van alle protest lokaties #ThaiCoup.

Ook wordt benadrukt dat er nog altijd een avondklok geldt van middernacht tot en met 04.00 uur.

Wellicht pas over een jaar verkiezingen

Het leger heeft 22 mei naar eigen zeggen de macht gegrepen, omdat confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de regering van ex-premier Yingluck Shinawatra na zeven maanden uit de hand dreigden te lopen.

Aan de basis van het conflict stond oud-premier Thaksin Shinawatra, geliefd op het platteland maar verketterd door de elite en middenklasse in hoofdstad Bangkok. Hij werd in 2006 afgezet door het leger en opgevolgd door zijn zus Yingluck. Thaksin verkeert sindsdien in zelfverkozen ballingschap.

Protesten in het land groeiden eind vorig jaar, nadat Yingluck een amnestiewet ondertekende die een terugkeer van Thaksin mogelijk zou kunnen maken. Het versterkte het gevoel bij critici dat Thaksin, beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik, nog steeds achter de schermen de leiding over Thailand had.

Yingluck werd uiteindelijk door het Constitutioneel Hof als premier afgezet. Ze werd schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Interim-premier werd Niwattumrong Boonsongpaisan. Die hield het niet lang vol. Er kwamen protesten, waarna legerleider Chan-ocha eerst dreigde met ingrijpen, toen de staat van beleg afkondigde en daarna definitief overging tot een staatsgreep.

De Thaise legerleider, verantwoordelijk voor de staatsgreep in het land, Prayuth Chan-ocha, zei gisteren dat er wellicht pas over ruim een jaar verkiezingen zullen zijn; er moeten eerst hervormingen worden doorgevoerd.