‘Verplichte rekentoets is te moeilijk’

De rekentoets die scholieren in het voortgezet onderwijs sinds dit jaar verplicht moeten maken, is te moeilijk. Dat concludeert de commissie-Bosker, die de toets in opdracht van het het ministerie van OCW tegen het licht hield. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vanochtend.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De rekentoets die scholieren in het voortgezet onderwijs sinds dit jaar verplicht zijn te maken, is te moeilijk. Dat concludeert de commissie-Bosker, die de toets in opdracht van het het ministerie van OCW tegen het licht hield. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vanochtend.

De vragen van de toets zijn lang en bestaan uit veel tekst, zo stelt de commissie. Leerlingen hebben meer tijd nodig om aan de toets te wennen; scholen om de rekencapaciteit van leerlingen te verbeteren.

Een onvoldoende telt nu nog niet mee, maar volgend jaar betekent een 4 voor de toets dat de betreffende leerling geen eindexamen mag doen. En bij een 5 gelden aanvullende eisen.

Er klonk al stevige kritiek op de toets. Verschillende onderwijsraden stuurden een brandbrief. Docenten en deskundigen uitten hun zorgen tijdens een hoorzitting. Kritiek was onder meer dat de vragen te complex zijn en gaan over onderwerpen die nu niet meer worden onderwezen. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker gaan binnenkort in op de bevindingen van de commissie.