Terugkijken: de bittere tranen van Louis van Gaal

Het was 2001, en Nederland mist het WK. Voor het eerst in zestien jaar doet Oranje niet mee. Trainer Louis van Gaal, die Nederland ondanks 20 punten in een poule met Ierland en Portugal niet naar Japan en Korea kreeg, stapte op en hield een historische persconferentie. Andere Tijden over het drama van toen.

Louis van Gaal tijdens de persconferentie in Zeist over zijn vertrek.
Louis van Gaal tijdens de persconferentie in Zeist over zijn vertrek. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Het is 2001, en Nederland mist het WK. Voor het eerst in zestien jaar doet Oranje niet mee. Trainer Louis van Gaal, die Nederland ondanks 20 punten in een poule met Ierland en Portugal niet naar Japan en Zuid-Korea kreeg, stapte op en hield een historische persconferentie. Andere Tijden over het drama van toen.

In de uitzending spreken ooggetuigen en betrokkenen vrijuit over het toenmalige vertrek van Van Gaal. En over de persconferentie, waarin Van Gaal zich onverbloemd teleurgesteld uit over de uitschakeling. Eén van de betrokkenen zegt dat er “niet één trainer” is die “zó’n persconferentie houdt als hij stopt”. Alsof het een premier betreft.

Voor Van Gaal was het destijds “de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan”. Hij zei:

“Voor mij is vandaag een hele trieste dag. Anderhalf jaar geleden was ik ongelofelijk blij. Ik heb toen verteld dat ik het een eer vond om bondscoach te zijn en mijn ambitie was om Wereldkampioen te worden. (…) We zijn niet eens op het WK gekomen. Dat vind ik heel erg triest en teleurstellend.”