Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Stripauteurs verlaten De Bezige Bij en beginnen een nieuwe uitgeverij

Een flink aantal striptekenaars van Oog & Blik, de stripimprint van De Bezige Bij, stappen over naar een nieuwe uitgever. „Een uitgeverij is er niet in de eerste plaats om winst te maken, maar om mooie dingen te laten ontstaan.” Aan het woord is Wiebe Mokken, directeur en investeerder van de nieuwe stripboekenuitgeverij Scratch. Vanaf

Illustrator Joost Swarte wordt adviseur van de nieuwe stripboekenuitgeverij Scratch
Illustrator Joost Swarte wordt adviseur van de nieuwe stripboekenuitgeverij Scratch

Een flink aantal striptekenaars van Oog & Blik, de stripimprint van De Bezige Bij, stappen over naar een nieuwe uitgever.

„Een uitgeverij is er niet in de eerste plaats om winst te maken, maar om mooie dingen te laten ontstaan.” Aan het woord is Wiebe Mokken, directeur en investeerder van de nieuwe stripboekenuitgeverij Scratch. Vanaf dit najaar zal deze uitgeverij, waarvan Hans Joustra uitgever wordt en Joost Swarte adviseur, naar verwachting zo’n twintig titels per jaar gaan brengen. De meeste auteurs komen uit de stal van Oog & Blik, de stripimprint van De Bezige Bij.

Leegloop

WPG, het moederbedrijf van de Bezige Bij, stootte eerder deze maand al uitgeverijen af vanwege bezuinigingen. Ook werd Hans Joustra, voormalig uitgever van Oog & Blik ontslagen, uit oogpunt van kostenbesparing. Nu besloten Mokken en hij een nieuwe stripuitgeverij te beginnen, met illustrator Joost Swarte in een adviserende rol.

De nieuwe uitgeverij betekent een behoorlijke leegloop van uitgeverij Oog & Blik. Zo hebben behalve Swarte onder meer belangrijke tekenaars als Guido van Driel, Erik Kriek, Ever Meulen en Typex aangegeven de overstap te zullen maken. De eerste uitgave is een vertaling van De piraat en de apotheker van de Duitse tekenaar/ontwerper Henning Wagenbreth. Joustra is nog met meer tekenaars en auteurs in gesprek en verwacht dat het grootste deel van het Oog & Blik-fonds voortaan hun boeken bij Scratch zal uitgeven.

Meer aandacht Vlaamse markt

Joost Swarte: „Oog & Blik wil steeds minder stripboeken uitgeven, omdat het commercieel niet aantrekkelijk is. Nederland heeft een kleine stripmarkt. Scratch gaat meer aandacht besteden aan de Vlaamse markt en zich richten op de buitenlandse rechten.” Die argumenten komen overeen met de redenen die tekenaar Erik Kriek noemt om mee te gaan naar Scratch: „Ik werk al twintig jaar met Hans Joustra samen, hij zorgt voor zijn auteurs, heeft een uitstekende naam bij buitenlandse uitgevers en hij heeft altijd al een goed oog voor nieuw werk gehad.”

Kriek betreurt dat het zo loopt. „De Bezige Bij was goed in distributie. Opeens werden stripboeken ook in dagbladen gerecenseerd. Het is afwachten of dat ook gebeurt wanneer Scratch de boeken straks uitbrengt. Maar wat mij betreft is Oog & Blik te veel uit op winst. Dat is ook logisch als je binnen een groot concern zit. In de stripwereld leggen we er allemaal op toe. Dus als Oog & Blik dan besluit minder titels te gaan uitgeven omdat het commercieel niet aantrekkelijk is, dan kies ik voor de passie en niet voor het geld.”

Financieel haalbaar

Dat het financieel haalbaar is deze uitgeverij te beginnen is te danken aan Mokken, die momenteel CEO is van MMIT, een bedrijf dat actief is met datamanagement. Mokken: „De gelegenheid deed zich voor. Ik had vroeger een stripboekenwinkel aan de Zeedijk, heb mijn uitgeversdiploma dus ik weet genoeg van het boekenvak.”

Ook al werd vorige week bekend dat de boekenmarkt weer met 10 procent gekrompen, weet Mokken zeker dat het kan: „Veel uitgeverijen werken op de korte termijn en dat is vanuit een verkeerde invalshoek. De Nederlandse strip krijgt steeds meer aandacht in het buitenland. Op festivals presenteren Nederlandse striptekenaars zich beter, maar ik denk dat dat de taak is van de toekomstige uitgeverij: niet alleen redigeren, maar ook het organiseren en het aan de man brengen van de tekenaar.”
De Bezige Bij was niet bereikbaar voor commentaar.