Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwe dienst Google: zelf aanvragen gegevens te verwijderen

Google presentatie van LG Nexus 5 telefoon
Google presentatie van LG Nexus 5 telefoon Foto EPA / Filip Singer

Google heeft een dienst gelanceerd waarbij Europeanen kunnen vragen om persoonlijke gegevens van online zoekresultaten te verwijderen. Deze maatregel is een reactie van Google op de uitspraak die het Hof van Justitie van de Europese Unie eerder deze maand deed.

Het Hof oordeelde dat bepaalde gebruikers zoekmachines kunnen vragen resultaten te verwijderen voor zoekopdrachten waarin hun naam voorkomt.

Formuliertje invullen

Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten die zoekresultaten ‘ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant’ zijn. Links naar zulke verouderde gegevens kunnen dan op aanvraag worden gewist. Daarvoor moeten gebruikers een formulier invullen en een kopie van hun legitimatiebewijs meesturen.

Google zegt dat het elke aanvraag individueel zal beoordelen en afwegen:

“Bij de beoordeling van uw verzoek zullen we kijken naar de vraag en of de resultaten verouderde informatie over u bevatten, evenals de vraag of er een openbaar belang is bij de informatie.”

Zo ging het balletje rollen

De zaak tegen Google die de aanleiding is geweest voor deze maatregel werd aangespannen door een Spanjaard die zijn huis op internet had verkocht. Na de verkoop was die advertentie nog steeds zichtbaar, waarop de man een zaak aanspande tegen de Spaanse vestiging van Google. In totaal zouden er in het land 180 vergelijkbare zaken zijn.

Google verweerde zich door te zeggen dat het geen eigenaar is van de gegevens, maar er slechts naar linkt in de zoekresultaten. Het Hof in Luxemburg was het daar dus niet mee eens. De zoekmachine heeft privégegevens van internetgebruikers in beheer, zo oordeelde zij.

Nederlandse zaak tegen Google

Eerder deze week diende een zaak tegen Google waarbij twee bewoners van een adres in Aerdenhout niet wilden dat wanneer hun namen worden ingetikt op Google Maps, te zien is dat op hun adres ook een ‘Stichting Mr. etc.’ is vermeld, met postcode en telefoonnummer.

Via Google Streetview is ook te zien hoe dat adres er vanaf de openbare weg uitziet en de eisers vinden dat hun huis hierdoor eerder inbrekers aantrekt. Zij menen dat hun privacy is geschonden en klaagden bij Google. Lees hier het oordeel van de rechter.