NAVO: tweederde Russische troepen trekt zich terug

Pro-Russische opstandelingen pakken hun boel bij elkaar en verlaten de regionale bestuurskantoren in Donetsk.
Pro-Russische opstandelingen pakken hun boel bij elkaar en verlaten de regionale bestuurskantoren in Donetsk. Foto AFP / Viktor Drachev

Rusland is bezig tweederde van zijn troepen aan de Oekraïense grens terug te trekken. Dat verklaarde secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, vanavond.

Het gaat om veel meer troepen dan eerder werd gedacht. Er zijn tekenen van een gedeeltelijke terugtrekking, aldus Rasmussen. Hij zei ook dat de NAVO en Rusland elkaar maandag ontmoeten in de NAVO-Ruslandraad.

Geweld in Oekraïne verder geëscaleerd

In het oosten van Oekraïne gaan de gevechten in volle hevigheid door. Na de verkiezing afgelopen weekeinde van miljardair Petro Porosjenko tot president zet het leger meer en zwaarder materieel in bij de strijd tegen de separatisten, zoals gevechtsvliegtuigen en zware artillerie. Tot vorige week bleven de acties van het leger beperkt.

Gisteren kwamen vijftien militairen om, onder wie een generaal, toen rebellen een legerhelikopter neerschoten. Ook in andere delen van het oosten werd gevochten, onder meer in Slavjansk. Een deel van die stad is in handen van pro-Russische separatisten. Rond Donetsk zijn verschillende Tsjetsjeense strijders gesignaleerd.

Oekraïense troepen gaan door met hun offensief tegen de rebellen in het oosten, totdat vrede en rust zijn hersteld. Dat zei de waarnemend minister van Defensie eerder vandaag.

Obama ontmoet woensdag zijn net verkozen Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko in Polen. Het gesprek maakt deel uit van Obama’s vierdaagse reis naar Europa, zo maakte het Witte Huis vanavond bekend.