Nacht van de Vluchteling voor Syrië bijna ten einde

De vijfde Nacht van de Vluchteling is bijna ten einde. Zo’n 1200 deelnemers hebben veertig kilometer gewandeld – of zijn nog bezig – om geld op de te halen voor Syrische vluchtelingen, het thema van de editie dit jaar.

Wandelaars lopen op de Erasmusbrug aan het begin van de Nacht van de Vluchteling.
Wandelaars lopen op de Erasmusbrug aan het begin van de Nacht van de Vluchteling. Foto ANP / Jerry Lampen

De vijfde Nacht van de Vluchteling is bijna ten einde. Zo’n 1200 deelnemers hebben veertig kilometer gewandeld - of zijn nog bezig - om geld op de te halen voor Syrische vluchtelingen, het thema van de editie dit jaar.

De sponsorloop begon op de Erasmusbrug in Rotterdam, en eindigt in Den Haag. Er doen enkele bekende Nederlanders en Tweede Kamerleden mee. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb sprak de menigte voorafgaand aan de wandeling toe:

“Er waren momenten dat wij in Nederland, heel lang geleden, ook hebben moeten vluchten voor ons leven. Gelukkig is dat achter de rug. Ik hoop dat we hebben geleerd van die situatie. Vluchten doe je niet voor je lol.”

Rond 06.00 uur kwamen de eerste renners over de finish. Tot nu toe is er zo’n half miljoen euro opgehaald. Dat geld gaat naar noodhulp voor de 2,7 miljoen mensen die uit Syrië zijn gevlucht. Daarnaast zijn volgens Stichting Vluchteling, die de nacht organiseert, nog eens 6,5 miljoen Syriërs ontheemd. Ook zij krijgen hulp aangeboden, in de vorm van voedselpakketten.