Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Musici Rotterdams Philharmonisch zeggen vertrouwen op in directie

Algemeen directeur Hans Waege van het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft zich vijf weken geleden na een conflict met de ondernemingsraad ziek gemeld. De raad van toezicht heeft operationeel manager Hans Pot benoemd tot waarnemend directeur. In een gisteren verstuurd persbericht staat dat de Vlaming Waege “als gevolg van gezondheidsklachten langere tijd niet in functie zal zijn”.

Hans Waege, algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, hier tijdens een bezoek van toen nog koningin Beatrix aan het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival in 2010.
Hans Waege, algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, hier tijdens een bezoek van toen nog koningin Beatrix aan het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival in 2010. Foto ANP/ Frank van Beek

Algemeen directeur Hans Waege van het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft zich vijf weken geleden na een conflict met de ondernemingsraad ziek gemeld. De raad van toezicht heeft operationeel manager Hans Pot benoemd tot waarnemend directeur. In een gisteren verstuurd persbericht staat dat de Vlaming Waege “als gevolg van gezondheidsklachten langere tijd niet in functie zal zijn”.

De ziekmelding van Waege kwam na een Europese tournee.

Bronnen rondom het orkest melden dat musici van het orkest, verzameld in de ondernemingsraad, het vertrouwen in Waege hebben opgezegd. Vakbond FNV Kiem bevestigt dat sprake is van “een vertrouwensbreuk”. De musici vinden Waeges managementstijl te directief, maar willen on the record geen inhoudelijk commentaar leveren nu er nog geen duidelijkheid is over de afloop van het conflict en de vraag of Waege in zijn functie kan terugkeren.

Concertmeester Igor Gruppman: “Er is niks slechts aan de hand. We zijn op zoek naar manieren om het orkest dichter tot het publiek te brengen, dat is alles.” De raad van toezicht verwijst naar woordvoerder Pim Halkes: “Waege is ziek. Of hij terugkeert, hangt puur af van zijn medische conditie.”

Waege, directeur sinds 2009, wil per mail alleen bevestigen dat hij door zijn arts op non-actief is gesteld:

“Meer dan een medisch perspectief is er niet hierover.”

Al langere tijd niet goed met orkest

Met het Rotterdams Philharmonisch gaat het al langer niet goed. Bij veel concerten zijn de zalen niet vol, enkele gezichtsbepalende musici verkozen onlangs banen elders. Een kritieke slag kreeg het orkest bij de laatste subsidietoekenning. De Raad voor Cultuur wees het budget voor “internationale statuur” toe aan het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdamse orkest moest zijn ambitie bijstellen en toonde “gebrek aan strategie voor verbreding van het publieksbereik”.

Verdeeldheid over de koers lijkt ook een rol te spelen in dit conflict. Waege heeft radicale visies. Om als orkest op vergrijzing en een veranderende markt in te spelen, moet je innoveren, zalen verbouwen en publiek opzoeken op alternatieve locaties, vindt hij. Een deel van het orkest voelt zich daardoor niet gesteund in zijn corebusiness: de muziek.