Marktplaats deelt persoonsgegevens van gebruikers - ‘menselijke fout’

Marktplaats op een computer.
Marktplaats op een computer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Marktplaats schendt de eigen privacyvoorwaarden door andermans persoonsgegevens te verstrekken aan mensen die hun geschiedenis opvragen. Dat meldt de Correspondent. Het gaat om telefoonnummers, woonplaatsen, IP- en mailadressen.

Journalist Douwe Schmidt vroeg Marktplaats op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens inzage in de gegevens die het bedrijf van hem bewaart. Bij de geschiedenis van zijn interacties met andere gebruikers - ook gebruikers op wiens advertentie hij slechts een bod had gedaan - werden ook de gegevens van die gebruikers vermeld. Terwijl in het privacybeleid van Marktplaats staat dat persoonsgegevens niet worden verstrekt aan derden “zonder uw uitdrukkelijke toestemming”.

Volgens de Correspondent verstuurde Marktplaats minstens drie keer eerder gegevens van gebruikers mee naar mensen die hun geschiedenis opvroegen. In 2012 zei het bedrijf nog dat “een dergelijk incident niet meer voorkomt”. Uit een eerder inzageverzoek blijkt ook dat Marktplaats gegevens langer dan acht jaar bewaart.

‘Een menselijke fout’

Een woordvoerder van Marktplaats laat aan nrc.nl weten de gang van zaken “heel vervelend” te vinden. Hij zegt twee gevallen te kennen waarin ten onrechte gegevens van derden zijn verstrekt.

“Helaas is er beide keren een menselijke fout gemaakt. Dit mag gewoon niet gebeuren. Voortaan laten we een onafhankelijke expert de uittreksels controleren.”

Hoe lang de gegevens worden bewaard, is de woordvoerder niet bekend. Wel laat hij weten dat dit gebeurt “in overeenstemming met de wet”.