Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Weer groepsverkrachting in India - politieagenten verdacht

Een demonstratie tegen groepsverkrachtingen na de verkrachting van een Deense tourist in januari dit jaar.
Een demonstratie tegen groepsverkrachtingen na de verkrachting van een Deense tourist in januari dit jaar. Foto EPA / Money Sharma

De politie in het noorden van India heeft drie verdachten aangehouden voor de groepsverkrachting van en moord op twee jonge meisjes. Twee van de opgepakte mannen zijn politieagenten, schrijft persbureau AP.

De lichamen van de meisjes, nichtjes van 14 en 15 jaar, werden gisteren gevonden, hangend aan een mangoboom in de buurt van hun dorp Katra. Enkele uren daarvoor waren ze verdwenen. Ze waren weggelopen, de velden in, omdat er geen toilet was thuis. Uit hun autopsie bleek dat ze eerst waren verkracht en gewurgd, voordat ze werden opgehangen aan de boom.

Onverschilligheid over verkrachting

Boze dorpsbewoners blokkeerden gisteren de snelweg die toegang geeft tot Katra uit woede om de onverschilligheid van de politie in zaken als deze. De aanhoudingen werden uiteindelijk verricht op aanwijzen van ambtenaren van de staat Uttar Pradesh, die naar Katra toe waren gesneld.

Het hoofd van het lokale politiebureau is geschorst, omdat hij had nagelaten in actie te komen toen de ouders van de kinderen alarm sloegen over hun vermissing.

India heeft vorig jaar de wetgeving aangescherpt om verkrachtingszaken beter aan te kunnen pakken. De maatregel volgde op landelijke protesten tegen het grote aantal (onopgeloste) verkrachtingszaken in het land. Elke 22 minuten wordt in het land met 1,2 miljard inwoners iemand verkracht. Activisten schatten dit aantal hoger in, omdat niet ieder slachtoffer aangifte doet.

De verkrachtingepidemie

Eén van de beruchtste gevallen is dat van een 23-jarige vrouw die eind 2012 in de bus werd verkracht door een groep mannen. Ze werd dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen overleed. Andere zaken waren die van een vijfjarig meisje, die van een jonge fotojournaliste die werd verkracht door vijf mannen en de zaak van een Zwitserse toerist die was belaagd door zes mannen.

Filmdistributeur Journeyman Pictures zette een documentaire online over het probleem, en over de activisten die vechten om het te bestrijden.