VN-chef: Syrië haalt deadline chemische wapens niet

Een fregat van de Britse marine begeleidt een Deens vrachtschip in de Middellandse Zee.
Een fregat van de Britse marine begeleidt een Deens vrachtschip in de Middellandse Zee. Foto EPA / Alex Knott / Royal Navy

Syrië gaat de deadline van 30 juni voor het vernietigen van chemische wapens niet halen. Daarover heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, de Veiligheidsraad geïnformeerd, meldt persbureau AP.

De Syrische regering heeft naar eigen zeggen goede reden voor de vertraging: het vervoeren van de giffen is veel te gevaarlijk. Autoriteiten zouden de veiligheidssituatie niet volledig in de hand hebben rond de opslagplaats van de chemicaliën en op de wegen naar de haven van Latakia.

Moeite met deadlines

Persbureau AP heeft de brief in handen waarin Ban de Veiligheidsraad op de hoogte stelt van de situatie. Van de voorraad chemische wapens is nu nog zo’n 7,2 procent in Syrië. De restanten van het arsenaal moeten zo snel mogelijk alsnog worden vernietigd, benadrukt Ban.

Syrië had eerder al moeite de deadlines voor de verwijdering en vernietiging van chemische wapens te halen. De afgelopen maanden boekte de internationale missie juist aanzienlijke vooruitgang. Eind april bleek dat 92,5 procent van het arsenaal het land uit was of in Syrië was vernietigd.

Een deel van de wapens werd in Latakia opgehaald door Deense en Noorse vrachtschepen. De VN-Veiligheidsraad had 30 juni als uiterste datum gesteld voor de complete ontmanteling van het arsenaal.