Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Premier Pakistan: onderzoek rol politie bij steniging zwangere vrouw

Premier Nawaz Sharif heeft een onderzoek geëist naar de rol van de politie bij de steniging van een zwangere vrouw. ANP / EPA/S. SABAWOON
Premier Nawaz Sharif heeft een onderzoek geëist naar de rol van de politie bij de steniging van een zwangere vrouw. ANP / EPA/S. SABAWOON Foto ANP / EPA / S. Sabawoon

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft de steniging van een zwangere vrouw in de rechtbank van Lahore veroordeeld en eist een onderzoek naar de rol van de politie. Die zou niks hebben gedaan toen een menigte afgelopen dinsdag de vrouw met stenen bekogelde terwijl ze terechtstond.

De 25-jarige Farzana Iqbal moest voor de rechter verschijnen omdat ze met iemand was getrouwd die niet was goedgekeurd door haar familie. Tijdens de zitting werd ze gestenigd door haar familie. Volgens ooggetuigen deed de politie - die wel aanwezig was - vijftien minuten lang niks. Uiteindelijk werd alleen de vader aangehouden en kon de rest van de familie ontkomen. Iqbal bezweek aan haar verwondingen.

Beschuldiging van ontvoering

Premier Sharif heeft volgens persbureau Reuters de moord ‘totaal onacceptabel’ genoemd. Hij wil weten waarom de politie niet heeft ingegrepen. In een vandaag uitgegeven verklaring zegt Sharif dat:

“…ik de verantwoordelijk minister de opdracht geef om onmiddellijk in actie te komen. Vanavond moet er al een rapport op mijn bureau liggen.”

De lokale chef van de politie ontkent echter dat er agenten aanwezig waren. Naar eigen zeggen was de politie zo snel mogelijk ter plaatse, en kon de vader van de vrouw worden ingerekend.

Iqbal was gebrouilleerd geraakt met haar familie omdat ze niet trouwde met een neef, aan wie ze was uitgehuwelijkt. Ze moest met haar man voor de rechtbank verschijnen om beschuldigingen dat ze was ontvoerd, tegen te spreken.