‘OM vermoedt fraude door topvrouw Slotervaartziekenhuis’

Foto ANP / Evert Elzinga

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek ingesteld naar de financiën van Aysel Erbudak. De voormalig bestuurder van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam wordt verdacht van het indienen van valse facturen. Dat meldt de NOS.

De omroep heeft stukken in handen waaruit zou blijken dat Erbudak voor bijna een miljoen euro onterecht bij het ziekenhuis heeft gefactureerd. Zo zou ze een deel van het geld in een vakantiepark in Turkije hebben gestoken. Dat geld zou gebruikt zijn als garantie, maar toen de verdere financiering van in totaal tien miljoen euro niet lukte, verdween het miljoen. De FIOD onderzoekt in opdracht van het OM nu de zaak.

Gucci-spullen

Eind maart schreef NRC-redacteur Jeroen Wester al over de problemen bij het Slotervaartziekenhuis. Uit een onderzoek van Willem Jan van Andel voor het gerechtshof in Amsterdam bleek toen al dat er sprake was van een aantal privé-transacties die niet in het belang van het ziekenhuis waren.

Zij probeerde met het geld van het ziekenhuis stukken grond te kopen voor haar kinderen, zo blijkt uit correspondentie. Daar was een miljoen euro mee gemoeid. Ook liet zij het ziekenhuis twee ton betalen voor iets wat ten goede kwam aan een privé-vennootschap van Erbudak.

Erbudak kreeg geen salaris als bestuursvoorzitter, waardoor belastingvrije voorschotten werden uitgekeerd. Ook deed zij voor 140 mille aan uitgaven met de bedrijfscreditcard van het ziekenhuis, waaronder voor 3.400 euro uitgaven aan Gucci-spullen op Aruba.

Van Andel zegt dat die uitgaven niet in het belang van het ziekenhuis waren.

Erbudak leidde van 2006 tot 2013 het Slotervaartziekenhuis. De instelling was in handen van particulieren, en Erbudak was één van de aandeelhouders. Toen investeerder Jan Schram in 2012 overleed, namen de spanningen tussen Erbudak en de erfgenamen van Schram toe.

Nadat onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea om een nieuw zorgcontract in februari 2013 mislukten, werd Erbudak geschorst. Ook werd zij als als aandeelhouder buitenspel gezet. Dit resulteerde in een rechtszaak van Erbudak tegen de erfgenamen van Schram over het eigendom van het ziekenhuis. Inmiddels is het Slotervaartziekenhuis in handen van zorgondernemer Loek Winter.

Erbudak zegt op de hoogte te zijn van het onderzoek; volgens haar is er niks onrechtmatigs gebeurd. Naast Erbudak worden nog twee andere personen onderzocht die ook worden verdacht van het indienen van valse facturen. De FIOD zal ook kijken naar waar het miljoen van het vakantiepark is gebleven.