Noord-Korea heropent onderzoek naar ontvoerde Japanners

Grensovergang tussen de twee Korea's.
Grensovergang tussen de twee Korea's. Foto ANP / EPA / Jeon Heon Kyun

Noord-Korea gaat het onderzoek naar ontvoerde Japanners heropenen. In ruil daarvoor is Tokio bereid om een aantal sancties tegen het geïsoleerde land te verlichten. Noord-Korea kidnapte in de jaren 70 en 80 een groep Japanners, waarvan niet duidelijk is of ze nog leven.

Zij werden in hun eigen land ontvoerd en naar Noord-Korea gebracht. De bedoeling was dat de ontvoerden Noord-Koreaanse spionnen hun taal zouden leren. Het zou gaan om dertien personen.

Deal niet in strijd met VN-sancties

Vijf daarvan mochten in 2002 weer naar huis. Over het lot van de rest bestaat veel onduidelijkheid. Weliswaar claimde Noord-Korea dat zij inmiddels waren overleden, maar Japan heeft daar altijd aan getwijfeld. In 2008 heropende Noord-Korea ook al de zaak, maar dat leverde geen resultaten op.

Japan zal volgens persbureau AP nu humanitaire hulp aan Noord-Korea overwegen als het land inderdaad het onderzoek voortzet. Daarnaast worden ook een aantal sancties verlicht. Volgens een woordvoerder van de Japanse regering is dat niet in strijd met andere sancties die tegen het stalinistische regime in Pyongyang zijn ingesteld:

“Onmogelijk. Deze deal slaat op de sancties die alleen door Japan zijn ingesteld. Die staan los van de sancties zoals die in VN-verband gelden.”

Noord-Korea gaf in 2002 toe de Japanners te hebben ontvoerd.