Hoogste rechter Turkije: blokkade YouTube is illegaal

Protest in Keulen tijdens een bezoek van Erdogan aan Duitsland, op 24 mei. De hoogste rechter in Turkije heeft bepaald dat de blokkade op YouTube moet worden opgeheven. EPA/Marius Becker
Protest in Keulen tijdens een bezoek van Erdogan aan Duitsland, op 24 mei. De hoogste rechter in Turkije heeft bepaald dat de blokkade op YouTube moet worden opgeheven. EPA/Marius Becker Foto ANP / EPA / Marius Becker

De blokkade op YouTube die door de Turkse autoriteiten is ingesteld, is in strijd met de grondwet. Volgens het Turkse constitutionele hof - de hoogste rechter in het land - moet de blokkade dan ook worden opgeheven.

Dat meldt persbureau AP. Volgens de rechter is de blokkade in strijd met de vrijheid van meningsuiting. De Turkse telecomautoriteiten zijn inmiddels door het hof verwittigd over de beslissing en dienen de blokkade op te heffen.

Aanval op Syrië rechtvaardigen

De Turkse overheid had de blokkade ingesteld nadat er audiofragmenten waren opgedoken waarin hooggeplaatste politici vergaderden over een mogelijke aanval op Syrië. Als aanleiding daarvoor zouden Turkse eenheden vanuit het door een burgeroorlog verscheurde land een aanval uitvoeren op Turkije. Daarmee zou een Turkse inval in Syrië gerechtvaardigd zijn.

Het lek werd door de autoriteiten gezien als een ‘schurkachtige aanval’ op het land. Premier Erdogan noemde de bestanden zelfs ‘klungelachtig’. Het leidde eind maart tot een blokkade op YouTube.

De uitspraak van het constitutionele hof is in lijn met een eerder oordeel van een lagere rechter in april. Die stelde ook al dat de blokkade een schending van de mensenrechten was. De regering van Erdogan negeerde dat oordeel echter.

Een eerdere blokkade op Twitter is inmiddels gesneuveld.