Dodelijkste dag van het jaar in Irak: 74 doden

Inwoners van Bagdad bekijken de plek waar op 13 mei bij een bomaanslag twintig doden vielen.
Inwoners van Bagdad bekijken de plek waar op 13 mei bij een bomaanslag twintig doden vielen. Foto EPA / Ali Abbas

Bij aanslagen in Irak zijn gisteren ten minste 74 doden gevallen. Het was de bloedigste dag in zeven maanden tijd, meldt persbureau AFP op basis van bronnen in de medische wereld en de veiligheidsbranche.

De dodelijkste aanval vond plaats in de noordelijke stad Mosul. Daar vielen 21 doden bij een dubbele bomaanslag. Een zelfmoordaanslag in de shi’itische wijk Kazimiya, in hoofdstad Bagdad, kostte het leven aan zestien mensen. Twintig anderen vonden de dood bij aanslagen in de wijken Amin, Sadr City en Jihad. Ook in de provincies At-Ta’mim, Salah ad Din en Ninawa vielen doden.

25 doden per dag

Niemand heeft de aanslagen opgeëist, al lijkt de kans groot dat ze het werk zijn van de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat in Irak en de Levant. Het geweld valt samen met pogingen van politici om een nieuwe regering te vormen. Deze komt mogelijk onder leiding te staan van de shi’itische premier Nouri al-Maliki, al heeft hij bij de parlementsverkiezingen geen overtuigende meerderheid gehaald.

In Irak vallen tegenwoordig bij aanslagen gemiddeld 25 doden per dag. Dat is het hoogste aantal in zo’n vijf jaar.