Rechter moet oordeel vellen over vorm van de Tripp Trapp

Foto

Hoge houten verstelbare stoelen zijn inzet van een juridische strijd. Centraal staat de al dan niet bijzondere vorm van de stoel Tripp Trapp van Stokke, de van oorsprong Noorse producent.

Sinds 1972 verkoopt Stokke, dat nu in bezit is van een Zuid-Koreaanse investeringsmaatschappij, de Tripp Trapp-stoel. Sindsdien zijn er wereldwijd ruim negen miljoen exemplaren verkocht. Het Duitse bedrijf Hauck produceert twee stoelen, de Alpha en de Beta, die lijken op de Tripp Trapp. In Nederland mag Hauck die niet verkopen; het auteursrecht beschermt de Stokke-stoel. Om te zorgen dat Stokke het alleenrecht houdt op de Tripp Trapp-productie probeert Stokke ook merkenrecht te krijgen.

Merkenrecht is aan te vragen op een ‘teken’ dat het ene bedrijf van het andere onderscheidt. Vaak is het een logo, maar het kan ook een vorm zijn, zoals het flesje van Coca-Cola.

De Haagse rechtbank oordeelde dat Stokke geen merkenrecht kan krijgen. Stokke ging naar de Hoge Raad, die de zaak voor bindend advies heeft voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. De centrale vraag: kan Stokke het merkenrecht op de vorm van de Tripp Trapp-stoel krijgen?

Niet bij elke vorm kan dat. Een raam is een raam, een tafel een tafel, een stoel een stoel – die hebben nou eenmaal een bepaalde vorm, bepaald door hun functie.

In zijn advies schrijft de advocaat-generaal van het Hof van Justitie dat als „alle wezenlijke kenmerken” van de stoel „zijn toe te schrijven aan de gebruiksfunctie die hij vervult”, er geen merkenrecht op te verkrijgen is.

Toch heeft Stokke hoop, vertelt de advocaat van het bedrijf. Want de advocaat-generaal van het Hof schrijft óók, dat het merkenrecht alleen geweigerd kan worden als echt alle elementen toe te schrijven zijn aan die gebruiksfunctie. Het zou dus kunnen dat het bedrijf het merkenrecht op de vorm van de Tripp Trapp wél verkrijgt, omdat volgens het bedrijf niet alle kenmerken van de stoel alleen maar functioneel zijn.

Deze zomer doet het Europees Hof uitspraak.