SP, CDA en CU niet blij met akkoord leenstelsel

Politieke jongerenorganisaties Rood (SP), Perspectief (ChristenUnie) en CDJA demonstreerden tegen aankomende akkoord zorgstelsel.
Politieke jongerenorganisaties Rood (SP), Perspectief (ChristenUnie) en CDJA demonstreerden tegen aankomende akkoord zorgstelsel. ANP / Martijn Beekman

Oppositiepartijen hebben kritisch gereageerd op het akkoord over het leenstelsel in het hoger onderwijs, dat in 2015 wordt ingevoerd. Ze vrezen dat studeren in de toekomst alleen nog maar voor de rijken mogelijk is.

De ChristenUnie “is en blijft voor het behoud van de basisbeurs voor studenten”, laat de partij weten in een reactie.

“Onbegrijpelijk dat D66 en GroenLinks steun geven aan een leenstelsel, waarbij jonge mensen vanaf dag 1 van hun studententijd een forse schuld opbouwen. De overheid neemt een hypotheek op de toekomst van jongeren.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt vandaag “een zwarte dag voor studenten”.

Twitter avatar JaspervanDijkSP Jasper van Dijk Een zwarte dag voor studenten #leenstelsel Wie rijk is mag slim zijn

Ook CDA-Kamerlid Michel Rog is tegen. Hij vindt het “vreemd” dat Bram van Ojik van GroenLinks de pers vertelde dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal toenemen door de plannen, zo stelt hij op Twitter. Volgens hem bouwen studenten “een torenhoge studieschuld” op; “en daarna extra studiebelasting”.

Twitter avatar michelrog Michel Rog Naast hogere belastingdruk, lager pensioen en strengere hypotheekeisen trakteert dit kabinet jongeren dus ook nog op studiebelasting van 4%!

‘Leenstelsel blijft slechte politieke keuze’

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt dat het leenstelsel een slechte politieke keuze is. Het ISO is bang dat door de maatregelen niet iedereen die de capaciteit en wens heeft om door te studeren, dit ook zal doen. De terugbetaaltermijn van 35 jaar zorgt er volgens het ISO voor dat de “psychologische last van een schuld voor een te lange tijd op de schouders van de afgestudeerde student” blijft liggen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat zelfs weten “woedend” te zijn. “Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt.”

Coalitie en D66 en GroenLinks blij

Vanzelfsprekend zijn de partijen die het akkoord bereikten - GroenLinks, PvdA, VVD en D66 - wél blij. D66 zegt dat door het akkoord “opnieuw fors geïnvesteerd” wordt in het onderwijs. D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen:

“Deze afspraken zorgen voor meer geld voor beter onderwijs, meer inspraak voor studenten, en een betere OV-kaart. Studenten zullen het verschil echt merken.”

GroenLinks vindt dat de plannen zorgen voor een eerlijker stelsel. “Nu betaalt de bakker mee aan de studiebeurs van de toekomstige advocaat. Dat is onnodig en oneerlijk.”

De VVD is blij dat onderwijsgeld “niet langer naar levensonderhoud, maar naar onderwijs” gaat. De PvdA zegt in een reactie dat het gelukt is “om die broodnodige investeringen in het hoger onderwijs voor elkaar te boksen en het studiefinancieringsstelsel om te vormen en klaar te stomen voor de toekomst”.

Lees hier meer over de beslissing van vandaag van de vier partijen.

Lees hier meer over wat er precies gaat veranderen.