Economie

Satellietdata: vlucht MH370 inderdaad neergestort in zee

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Vlucht MH370 is na tachtig dagen nog steeds niet gevonden. Zou het toestel met 239 mensen aan boord dan toch op een afgelegen eiland zijn geland?

De Wall Street Journal schrijft dat dat niet zo is. Een rapport van het Australische ministerie van Transport, dat de zoektocht naar vlucht MH370 leidt, stelt dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines inderdaad naar alle waarschijnlijkheid zonder brandstof is neergestort in een afgelegen deel van de Indische Ocean.

Volgens de Australische onderzoekers blijkt dat uit het laatste contact dat vlucht MH370 maakte met een satelliet. Ook uit de satellietdata die Malaysia Airlines nu heeft vrijgegeven, lijkt geconcludeerd te kunnen worden dat het verdwenen toestel inderdaad in de Indische Oceaan is gecrasht.

De zoektocht naar het vliegtuig in het gebied heeft tot nu toe echter niets opgeleverd. Volgende week opent de aanbestedingsprocedure waarmee de Australische overheid de zoektocht wil overdragen aan bedrijven.

Ondertussen lijkt Malaysia Airlines af te stevenen op een faillissement.

Britse justitie onderzoekt GlaxoSmithKline

Medicijnfabrikant GlaxoSmithKline is volgens de Chinese overheid verantwoordelijk voor “een keten van corruptie” in China.

Maar liefst 46 medewerkers van het Britse farmaceutische bedrijf worden er van beschuldigd artsen, ambtenaren en ziekenhuispersoneel te hebben omgekocht om meer medicijnen te kunnen verkopen.

Bloomberg meldt nu dat de aanklacht in China voor de Britse justitie reden is om een onderzoek te starten naar naar GlaxoSmithKline. Het Britse Serious Fraud Office zegt in een reactie “een justitieel onderzoek te hebben geopend naar de verkoopmethoden” van GlaxoSmithKline.

Waarom je heel snel van Xiaomi gaat horen

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi staat op het punt internationaal door te breken. Het bedrijf breidt fors uit, meldt de Nikkei Review.

In juni komt in China de eerste tablet van Xiaomi op de markt, de miPad. Dat is inderdaad een kopie van Apple’s iPad mini. De miPad draait echter op Android, is goedkoper maar technisch geavanceerder.

Daar blijft het niet bij. Xiaomi is zich aan het ontwikkelen tot een internationaal technologieconcern. Het nam een leidinggevende van Google over om zijn internationale strategie uit te zetten. Volgende maand gaat het concern ook tv’s verkopen. En volgens de geruchten komen er ook laptops aan.