Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

OPCW: inspecteurs in Syrië liepen in hinderlaag

Een foto van oktober 2013: een combinatieteam van de UN en de OCPW worden na onderzoek teruggebracht naar het Four Seasons Hotel in Damascus
Een foto van oktober 2013: een combinatieteam van de UN en de OCPW worden na onderzoek teruggebracht naar het Four Seasons Hotel in Damascus Foto EPA / STR

De inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die gisteren in Syrië werden aangevallen, liepen in een hinderlaag en werden kort vastgehouden. De OPCW verschafte vanochtend zelf duidelijkheid over de situatie.

Hinderlaag

Het team was op weg naar Kafr Zita als onderdeel van haar missie om de feiten rond beschuldigingen van het gebruik van chloor in Syrië te onderzoeken. Met de regering van Syrië en gewapende oppositiegroepen in het gebied was een lokale wapenstilstand onderhandeld voor de dag.

In een rebellengebied reed een voertuig van het team op een bermbom, waarbij een chauffeur gewond raakte. Toen de overige voertuigen zich probeerden in veiligheid te brengen, liepen ze in een hinderlaag en daarbij kwam het voorste voertuig terecht in een kogelregen, afgevuurd door strijders met automatische vuurwapens.

Team weer veilig

De inspecteurs werden korte tijd vastgehouden, maar na interventie van de grootste Syrische oppositiegroep vrijgelaten. Het team is inmiddels in Damascus.