Microsoft blijft het proberen: de Surface Pro 3 moet je tablet én pc vervangen

Journalisten proberen de nieuwe Microsoft Surface Pro 3 uit tijdens een media-preview in New York.
Journalisten proberen de nieuwe Microsoft Surface Pro 3 uit tijdens een media-preview in New York. Foto AP/Mark Lennihan

Vorige week presenteerde Microsoft alweer de derde telg van zijn Surface-tabletserie: de Surface Pro 3. Dit moet het apparaat worden dat consumenten hun huidige tablet en pc doet vergeten. Gaat het Microsoft eindelijk lukken om zijn hybride computers aan de man te brengen?

Toegegeven: het is knap dat Microsoft weer een poging doet. Hoewel de markt nog altijd in handen is van de Galaxy Tabs, Nexus-tablets, iPads en ultrabooks blijft Microsoft eigenwijs, en doet het bedrijf een nieuwe poging om klanten te overtuigen van een apparaat dat niet gewoon een tablet óf een pc is, maar allebei.

Windows 8.1 en een 12-inch scherm

De Surface Pro 3 wordt geleverd met Windows 8.1 - en dus niet met Windows RT, maakt gebruik van een aanraakscherm met een resolutie van 2160 bij 1440 pixels en heeft een beeldverhouding van 3:2. Het apparaat heeft een groter scherm van 12 inch gekregen, een inch kleiner dan de populairste ultrabook van dit moment: de MacBook Air.

Het instapmodel beschikt over een Intel Core i3-processor, heeft 4GB werkgeheugen en 64GB aan flashopslag en kost in de Verenigde Staten 799 dollar. De duurste variant - met een Intel Core i7-processor, 8GB en 512GB opslag - is 1949 dollar. Ter vergelijking: de duurste MacBook Air, met ongeveer dezelfde specificaties, is 1749 dollar. De Nederlandse prijzen van de Surface zijn nog niet bekendgemaakt.

Silver en kantelbaar

Microsoft heeft de grijzige behuizing van de Surface 2 ingeruild voor een zilveren buitenkant, wat het uiterlijk van de Surface Pro 3 ten goede komt. Net als de voorgaande modellen beschikt het apparaat over een uitklapbare steun, die in tegenstelling tot de eerder Surface-tablets in staat is om verder naar achter te buigen, waardoor je het tablet meer kunt kantelen.

Een essentieel onderdeel van de Surface is het toetsenbord, dat je horizontaal aan de onderkant van het apparaat kan bevestigen en dat beschikt over een touchpad. Jammer genoeg heeft Microsoft er wel voor gekozen dit onderdeel niet standaard mee te leveren. Je moet het los aanschaffen voor 130 dollar.

Wat zeggen de techblogs?

De Surface Pro 3 wordt over het algemeen geprezen. Het is duidelijk dat het model weer een stuk beter is dan zijn voorganger. Vooral de hardware van het apparaat wordt gezien als een pluspunt. Wel vragen recensenten zich af of mensen bereid hun tablet en laptop zullen inruilen voor de Surface Pro 3. Een apparaat dat én een tablet én een pc is blijft apart.

The Verge

‘Als dit apparaat consumenten niet kan overtuigen, ligt het aan Windows’

De hardware van de Surface Pro 3 is indrukwekkend. Alhoewel Microsoft het een ‘tablet’ noemt, is het eigenlijk een volwaardige pc met tablet-mogelijkheden. Maar boven alles is het een apparaat dat ideaal is om Windows 8.1 te draaien. Zowel het besturingssysteem als de hardware voelen aan als een computer met een aantal (op sommige momenten goede) tablet-opties. Het lijkt wel alsof Windows heel hard heeft gebeden en een fysieke versie van zichzelf heeft geschapen.

De Surface is zo pc-gecentreerd dat het lastig is om het apparaat in dezelfde categorie als de iPad Air te plaatsen. In plaats daarvan richt Microsoft zijn pijlen duidelijk op de MacBook Air. Maar het is niet zo makkelijk om de populairste computer op de markt te verslaan. Kijkend naar de hardware zijn het apparaten die aan elkaar gewaagd zijn. Het is vooral de vraag of je een Windows-pc wil hebben of niet.

Kortom: als de Surface Pro 3 consumenten niet kan overhalen om Windows te gaan gebruiken, moet Microsoft vooral zijn softwarestrategie gaan heroverwegen.

Videoreview van The Verge:

Engadget

‘Jammer dat een essentieel onderdeel 130 dollar kost’

Met elke generatie Surface-tablets komt Microsoft dichter bij het punt dat het een apparaat kan leveren dat zowel je tablet als laptop kan vervangen. Maar ondanks drie goede pogingen is het Microsoft nog steeds niet gelukt om een paar serieuze problemen op te lossen.

In dit geval is het grootste probleem het toetsenbord. Want waarom zou je een Surface Pro 3 kopen als alternatief voor een laptop als een essentieel onderdeel, het toetsenbord, sub-optimaal werkt? Het toetsenbord is dun en voelt nergens zo stevig en comfortabel aan als normale toetsenborden. Ook zitten de toetsen dicht bij elkaar, waardoor je bij snel typen eerder fouten maakt. Ten slotte moet je er ook nog eens $130 voor neertellen.

Het goede nieuws is dat ondanks het grotere schermoppervlak het apparaat nog steeds bruikbaar is als tablet, doordat het apparaat lichter is en een betere beeldverhouding heeft. Als Microsoft nou gewoon een goed toetsenbord maakt en dat er gratis bijlevert zou ik dit apparaat veel eerder als laptopvervanger aanbevelen. Maar tenzij je echt graag een tablet en pc in één wil hebben en werkt met apps uit de Windows Store, kun voor nu je het beste een ultrabook met aanraakscherm kopen.

Videoreview van Engadget:

CNET

‘Het was de afgelopen dagen al mijn vaste partner in de koffietent om de hoek’

Doet de Surface Pro 3 echt iets anders dan zijn voorgangers waardoor het apparaat de zee aan MacBook Airs kan vervangen die aanwezig waren bij het launch-event van Microsoft? Nee, het is nog steeds hetzelfde concept: een Core i-serie tablet, samengebracht met een uitstekend toetsenbord.

Het apparaat werkt nog steeds niet helemaal lekker op schoot en het touchpad kan ook nog beter. Maar je kunt zeker zeggen dat het een goede verbetering is ten opzichte van de vorige generatie. De Surface Pro 3 is in de afgelopen dagen al mijn ‘vaste partner’ geweest als ik ging werken in de koffietent om de hoek en ik zou het apparaat zo meenemen tijdens een reis in het vliegtuig of een dag vergaderen. Maar ik ben er nog niet klaar voor om mijn laptop in te ruilen in het voordeel van de Surface Pro 3

Videoreview CNET: