Meekijken met de helmcamera van een Nijmeegse motoragent

Still uit video

Hij hoopt dat mensen misschien wat meer begrip krijgen voor hulpdiensten die met zwaailicht en sirene door het verkeer racen. Motoragent Roy Willemse van de verkeerspolitie Nijmegen-Zuid zette zijn helmcamera aan tijdens een spoedrit naar een kop-staartbotsing waarbij mensen gewond waren geraakt.

Voor eigen veiligheid

Het is niet alleen maar leerzaam bedoeld. Willemse zegt tegenover De Gelderlander dat de beelden van de helmcamera ook bij kunnen dragen aan zijn eigen veiligheid:

“Enige tijd geleden is bij mij, na een aantal ervaringen als commandant van de motorrijders waaronder een mishandeling tijdens de noodhulpdienst, het idee ontstaan dat het dragen van een helmcamera een bijdrage kan leveren aan mijn eigen veiligheid. Tevens kunnen de beelden dienen als bewijsmateriaal.”

De verkeerspolitie in Nijmegen-Zuid heeft al eerder deze maand helmcamerabeelden op YouTube gezet, maar dan van verschillende oefeningen:Helemaal nieuw is een dergelijke actie niet, ook niet in Nederland. De politie in Den Haag zet al langer video’s vanaf motoren online op een YouTube-kanaal. De brandweer van Schoonhoven doet eenzelfde iets.

In het buitenland wordt het vaker gedaan, ook door motoragenten.