Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Maya Angelou op 86-jarige leeftijd overleden

De Amerikaanse dichter en schrijver Dr. Maya Angelou in het Witte Huis in 2011 bij de inontvangstneming van de Medal of Freedom.
De Amerikaanse dichter en schrijver Dr. Maya Angelou in het Witte Huis in 2011 bij de inontvangstneming van de Medal of Freedom. Foto ANP

Amerikaans schrijver en dichter Maya Angelou is op 86-jarige leeftijd overleden, meldt persbureau Reuters.

Angelou, geboren als Marguerita Johnson in de Amerikaanse stad St. Louis, speelde na haar studie in de jaren ’50 en ’60 als actrice in verschillende Broadway-producties. Sindsdien schreef ze toneelwerk, filmscripts en poëzie.

Beroemd werd ze met haar autobiografische werk I Know Why The Caged Bird Singss (1969), een coming of age-boek waarin Angelou liet zien hoe ze door haar sterke karakter en liefde voor literatuur in de eerste 17 jaar van haar leven de Amerikaanse rassenscheiding doorstond.

Het boek werd in 1970 genomineerd voor The National Book Award en stond gedurende twee jaar op de invloedrijke The New York Times paperback bestsellerlijst.

Angelou heeft zich gedurende haar leven ingezet voor gelijke rechte voor Afro-Amerikanen. Het gedicht dat ze in 1993 bij de inauguratie van de Amerikaanse president Bill Clinton voordroeg, ‘On the pulse of the morning’, ging daar ook over:


Angelou ontving in 2011 van de huidige Amerikaanse president Barack Obama de presidentiële Medal of Freedom.

Volgens The New York Times is het onduidelijk waar Angelou aan is overleden. Ze stierf in haar woonplaats Winston-Salem, in North Carolina