Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Martine Baay is het nieuwe gezicht van 50Plus

Martine Baay-Timmerman heeft een verklaring afgegeven aan de pers. Martine Baay is het nieuwe gezicht van 50Plus in de Tweede Kamer.
Martine Baay-Timmerman heeft een verklaring afgegeven aan de pers. Martine Baay is het nieuwe gezicht van 50Plus in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Martine Baay-Timmerman is het nieuwe gezicht van 50Plus in de Tweede Kamer. Het partijbestuur en de beleidsmedewerkers van de fractie hebben unaniem hun onvoorwaardelijke steun in haar uitgesproken. Dat heeft het Kamerlid vanavond laten weten in een korte verklaring in de Tweede Kamer, schrijft persbureau Novum.

Norbert Klein blijft aan als voorzitter van 50Plus fractie, maar heeft geen steun meer van zijn partij. Baay wordt het gezicht van de partij, maar doet dat als voorzitter van de fractie Baay, zo blijkt uit een verklaring:

“De fractie 50Plus blijft volgens het Kamerreglement in stand, maar nadrukkelijk niet meer als vertegenwoordiger van de 50Pluspartij.”

Deze bizarre situatie is ontstaan nadat het partijbestuur eerder vandaag het vertrouwen had opgezegd in Norbert Klein, waarop de fractie uiteen viel. Het bestuur deed dit nadat hij eerder die dag op eigen houtje Martine Baay de laan had uitgestuurd. Klein werd verzocht zijn zetel op te geven, maar hij weigert dat te doen.

In de eerst verstuurde persverklaring stond dat Baay uit de tweemansfractie stapte als gevolg van een “onherstelbare vertrouwensbreuk” met fractievoorzitter Norbert Klein. Niet lang daarna kwam er een verklaring van het partijbestuur, met de wens dat Klein zijn zetel opgeeft. Onze politiek redacteur Emilie van Outeren eerder vandaag vanuit Den Haag:

“Klein en Baay hebben gisteren besloten dat ze uit elkaar zouden gaan. Klein heeft vervolgens een verklaring opgesteld en naar het partijbestuur gestuurd. Het bestuur heeft er pas op gereageerd, nadat het wereldkundig is gemaakt: ze trekken hun handen af van Klein.”

Henk Krol stapte vorig jaar op toen bleek dat hij als directeur van de Gaykrant jarenlang geen pensioenpremies had afgedragen. Daarop kwam Baay-Timmerman in de fractie.