kort

Foto AFP

Frankrijk //

UMP-leider Copé stapt op na verduistering

Partijleider Jean-François Copé van de Franse conservatieve partij UMP stapt op. Beschuldigingen van fraude zorgen ervoor dat hij niet langer naar behoren kan functioneren. De UMP zou voor miljoenen euro’s aan valse facturen hebben verstuurd. Het bedrag is op papier uitgegeven aan conventies en campagne-evenementen bij de verkiezingen van 2012. Maar die campagnes zijn er dus nooit geweest. De problemen van de UMP kunnen eventuele comebackpoging van Sarkozy in de verkiezingen van 2017 doorkruisen en Marine Le Pen van het Front National een opening bieden om een nog prominentere nationale rol op te eisen. Sarkozy heeft zich nog niet in het openbaar over de affaire uitgelaten.

Afghanistan //

9.800 VS-militairen blijven volgend jaar

President Obama wil na het einde van dit jaar het aantal militairen in Afghanistan verminderen van 32.000 naar 9.800. Dit zou ‘een belangrijke regeringsbron’ hebben beweerd volgens persbureau AP. De overgebleven militairen zullen worden gebruikt voor training van Afghaanse troepen en antiterreuroperaties. Eind 2015 wordt het troepenaantal dan gehalveerd. En eind 2016, als de tweede ambtstermijn van Obama afloopt, worden bijna alle troepen teruggetrokken. Er zullen dan nog zo’n duizend militairen blijven. De oorlog in Afghanistan loopt eind dit jaar officieel ten einde.

Koningshuis //

Waxinelichthouder - gooier opgepakt

Waxinelichthoudergooier Erwin L. is gisteren opnieuw aangehouden. Hij werd dit keer in het Duitse Münster afgevoerd nadat hij vlak voor de aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima stond te protesteren. Het koningspaar is in Duitsland voor een werkbezoek. Sinds L. in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, is hij meerdere malen in de cel gezet. De laatste keer was in december, toen hij in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk een gebiedsverbod overtrad.