Kijken: zulke indrukwekkende beelden van een tornado zul je niet snel zien

Watford City, North Dakota. Een tornado nadert een woonwagenkamp waar werknemers wonen van een olieveld vlakbij. Zo ook deze twee mannen. En dan ga je schuilen, want tornado’s winnen het meestal van woonwagens. Maar eerst gaat de camera aan natuurlijk. Dom? Lichtelijk. Maar de twee hebben zo wel bijzonder videomateriaal.

Still uit video, via YouTube

Watford City, North Dakota, maandagavond. Een tornado nadert een kamp waar mensen wonen die daar vlakbij op een olieveld werken. Zo ook deze twee werknemers. En dan ga je schuilen, want tornado’s winnen het meestal van woonwagens. Maar eerst gaat de camera aan natuurlijk. Dom? Lichtelijk. Maar de mannen hebben uiteindelijk wel bijzonder videomateriaal.

Dan Yorgason en Abram Schiff heten de natuurgeweldenaars. Scheldend en lachend zoeken ze hun heil in een truck. In plaats van de tornado voor te blijven, besluiten ze aan de zijkant te blijven. “We dachten dat er toch geen manier was om een tornado te snel af te zijn”, zegt Yorgason tegen de New York Daily News.

Het werkt, maar dat niet alleen, de beelden die ze vervolgens schieten zijn bijzonder. De tornado lijkt namelijk op zijn plaats te blijven draaien (rond 2.00 in de video). Het geeft iets dodelijks als een tornado opeens iets sereens.

Dat de twee moesten lachen, was echt niet omdat ze het grappig vonden trouwens, legt Yorgason uit. Hij was in paniek:

“Ik wist dat ik daar weg moest. Je weet hoe het gaat met woonwagenkampen en tornado’s.”

Hoe mooi de beelden ook zijn, de tornado zelf was inderdaad niet grappig. Er raakten negen mensen gewond, van wie er een in kritieke toestand is. Ook werden er verschillende woonwagens verwoest.