Economie

Is dit het afscheid van de Ambassador?

Foto AFP

A truly Indianised car, zo noemt Hindustan Motors deze klassieker, die in 1957 in India op de markt kwam. Op een paar kleine aanpassingen na rijdt de Ambassador nog steeds zo rond. Nu de productie tot nader order is stilgelegd, is het de vraag hoe lang nog.

De verkoop liep al jaren terug. Ooit mochten overheidsmedewerkers - en dat zijn er veel in India - geen andere auto kopen dan de Ambassador. Dat bracht een comfortabele marktleiderspositie mee voor Hindustan Motors. Maar halverwege de jaren 80 begon de daling van de verkoop, toen Maruti Suzuki met een goedkopere auto op de markt kwam. De laatste jaren werden er nauwelijks zesduizend Ambassadors verkocht. Het afgelopen jaar was een dieptepunt met 2.214 stuks. Dat is niet veel in een land waar honderd miljoen voertuigen rondrijden.

Dan helpt het zelfs niet meer als je in 2013 door Top Gear tot beste taxi ter wereld wordt verkozen.