En de winnaar is... in beeld

Gundalai Maam is in Nederland geboren en getogen, toch valt hij niet onder de huidige regeling.
Gundalai Maam is in Nederland geboren en getogen, toch valt hij niet onder de huidige regeling.

Er was eens een eiland door Rob van Barneveld. Dit beeldverhaal is eerste geworden in de strijd om de Benelux Beeldverhalen Prijs 2014. In nrc.next telden we deze week af naar de nummer één in deze competitie.

Van alle ingezonden strips is die van Rob van Barneveld „het meest compleet”, zegt jurylid Gert Jan Pos. Het heeft een maatschappelijk thema, het is qua tekst heel sterk en het verhaal gaat alle kanten op. „Alles wat je met het thema werkloosheid kunt doen zit erin.” Van Barneveld wint met zijn strip 1.000 euro.

De BBP is in 2010 opgericht als stimulans voor beginnende makers van beeldromans (stripromans, oftewel graphic novels) uit België, Nederland en Luxemburg. Van alle inzendingen zijn er dit jaar veertig op de longlist gekomen. Die pagina’s worden tijdens het Haarlemse stripfestival tentoongesteld in Kunstplatform 37 PK. De tentoonstelling is vanaf morgen te zien.