Drugslabs gerichter aangepakt

Openbaar Ministerie richt opsporing op „tientallen sleutelfiguren” in de handel.

Het Openbaar Ministerie gaat de handel in synthetische drugs harder bestrijden door zich te richten op „enige tientallen sleutelfiguren” die in deze branche actief zijn.

Politie en justitie hebben onlangs een lijst opgesteld met de namen van de ‘facilitators’, mensen die een belangrijke rol spelen bij de vervaardiging en smokkel van pillen als XTC (ecstasy) en amfetamine. De vervolging van deze mensen krijgt de komende tijd speciale aandacht. Dit zegt Neeltje Geldermans, landelijk officier van justitie belast met de aanpak van synthetische drugs, vandaag in deze krant. Onder de sleutelfiguren worden verstaan de importeurs vande ‘precursoren’, de uitgangsstoffen voor de vervaardiging van drugs, de leveranciers van de hardware voor de productie en de handlangers die adviseren over het witten van crimineel geld.

„De urgentie van het drugsprobleem neemt toe”, zegt Geldermans. De laatste twee jaar stijgt de handel in illegale pillen fors. In de provincie Noord-Brabant wordt vrijwel wekelijks een drugslaboratorium opgerold. Vorige week zondag werd op een bedrijventerrein in Den Bosch nog een groot XTC-laboratorium ontdekt. Afgelopen vrijdag waren er in het kader van een XTC-onderzoek invallen in Tilburg, Waalwijk en Oud-Alblas en werd een opslag van chemicaliën ontdekt. Al voor de zomer dreigt het aantal in Nederland ontdekte pillenfabrieken even groot te zijn als de 44 labs die in het hele vorige jaar werden ontmanteld. In 2010 werden nog ‘slechts’ 3 XTC-labs ontmanteld.

Vertegenwoordigers van OM, politie en FIOD zullen in China voor de tweede keer in een jaar tijd met de National Narcotic Control Commission gaan praten over de aanpak van de leveranties van grondstoffen die meestal via Azië naar Nederland komen. China wil graag operationele samenwerking met Nederland bij de vervolging van drugshandelaren. Nederland wijst dit af omdat in China de doodstraf staat op drugsdelicten.

Uit een gisteren gepresenteerde studie van een chemische analyse van het rioolwater van 8 miljoen mensen in 42 Europese steden, is gebleken dat Nederland koploper is in gebruik van cocaïne, amfetamine, ecstasy en cannabis. In Nederland werden Eindhoven, Utrecht en Amsterdam onderzocht. Volgens onderzoeker Pim de Voogt van wateronderzoeksinstituut KWR ‘scoort’ Nederland onder meer zo hoog omdat er ook veel drugs worden gedumpt in het riool. „Bij politie-invallen en na het schoonmaken van laboratoria worden er vaak pillen en chemicaliën door de wc gespoeld’’, zegt De Voogt.

Provinciale Staten van Noord-Brabant maken zich zorgen over deze vorm van milieucriminaliteit. Politici zijn bang voor aantasting van de waterkwaliteit. Zij willen nader onderzoek naar de omvang van het probleem.