Fractie 50Plus valt uiteen wegens ‘vertrouwensbreuk’

Martine Baay-Timmerman stapt uit de fractie van 50Plus.
Martine Baay-Timmerman stapt uit de fractie van 50Plus. Foto ANP / Martijn Beekman

Tweede Kamerlid van 50Plus Martine Baay-Timmerman is uit de fractie gestapt. Dat meldt de partij in een persverklaring. Het partijbestuur blijft echter aan de kant van Baay staan en zegt het vertrouwen in Klein op.

In de eerst verstuurde persverklaring staat dat Baay uit de tweemansfractie stapt als gevolg van een “onherstelbare vertrouwensbreuk” met fractievoorzitter Norbert Klein. Niet lang daarna kwam er een verklaring van het partijbestuur, met de wens dat Klein zijn zetel opgeeft. Onze politiek redacteur Emilie van Outeren vanuit Den Haag:

“Klein en Baay hebben gisteren besloten dat ze uit elkaar zouden gaan. Klein heeft vervolgens een verklaring opgesteld en naar het partijbestuur gestuurd. Het bestuur heeft er pas op gereageerd, nadat het wereldkundig is gemaakt: ze trekken hun handen af van Klein.”

Klein laat tegenover NRC weten het “uitermate bevreemdend” te vinden hoe het partijbestuur op de verklaring heeft gereageerd, omdat beide partijen elkaar vanochtend nog gesproken hebben. Volgens Klein was er “geen enkele aanleiding” te denken dat het bestuur geen vertrouwen meer in hem zou hebben. Ook zegt hij “vast voornemens” te zijn in de Kamer te blijven. Ondanks het verzoek van zijn partij, is hij niet van plan zijn zetel op te geven.

De vraag is nu: wie mag de naam 50Plus voeren? Van Outeren:

“Baay is door Klein uit de fractie gezet, Klein is door het bestuur uit de partij gezet. De vraag is nu wie de naam 50Plus gaat voeren. Dat kunnen ze niet van Klein afpakken; het is een fractiekwestie, en hij is het enige fractielid.”

Indien er toch een zetel vrijkomt, gaat die mogelijk naar Krol

Mocht Baay of Klein besluiten toch een Kamerzetel op te geven, is het theoretisch mogelijk dat Krol weer in de fractie komt. Van Outeren:

“Krol heeft zijn zetel vrijwillig opgegeven en is nog lid van de partij. Hij is niet strafrechtelijk vervolgd. En hij staat eerste op de lijst.”

Klein hoorde vanmorgen kennelijk van journalisten dat het partijbestuur het vertrouwen in hem opzegde. Voormalig partijvoorzitter Henk Krol heeft zich op Twitter over de kwestie uitgelaten:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Ik begrijp dat het bestuur van 50PLUS het vertrouwen in Klein heeft opgezegd en hem heeft gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen.

Onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet twittert:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Klein vindt dat Baay onvoldoende haar best heeft gedaan: “Zelf heb ik afgelopen half jaar aan 34 debatten deelgenomen, zij aan 5.” #50plus

Baay-Timmerman opvolger Krol

Henk Krol stapte vorig jaar op toen bleek dat hij als directeur van de Gaykrant jarenlang geen pensioenpremies had afgedragen. Daarop kwam Baay-Timmerman in de fractie.