ANWB-directeur Van Woerkom wordt Nationale Ombudsman

Guido van Woerkom wordt de nieuwe Nationale Ombudsman.
Guido van Woerkom wordt de nieuwe Nationale Ombudsman. ANP / Sander Koning

Guido van Woerkom wordt waarschijnlijk de nieuwe Nationale Ombudsman. De huidige directeur van de ANWB is door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voorgedragen als opvolger van Alex Brenninkmeijer, die in december zijn functie neerlegde.

De Tweede Kamer vergadert op 3 juni over de voordracht. Als de Kamer akkoord gaat, wordt hij waarschijnlijk in het najaar beëdigd. Dat de in 1955 geboren Van Woerkom stopt als directeur van de ANWB was al bekend. Hij legt zijn werk neer op 1 augustus. Hij is dan vijftien jaar directeur geweest van de bond.

Brenninkmeijer naar Europese Rekenkamer

Alex Brenninkmeijer, die de functie sinds 2005 vervulde, stapte over naar de Europese Rekenkamer. Sinds januari neemt Frank van Dooren daarom zijn taken waar. Hij was de vervanger van de Nationale Ombudsman en kon worden ingeschakeld als de ombudsman zijn ambt langere tijd niet kan vervullen.

De Nationale Ombudsman behandelt onafhankelijk en onpartijdig klachten van burgers over de overheid. Het prestigieuze ambt is een Hoog College van Staat.

(Novum)