Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Medewerkers van OPCW in Syrië zijn weer veilig

Een foto uit oktober vorig jaar: een auto met daarin de experts van de OPCW in Syrië.
Een foto uit oktober vorig jaar: een auto met daarin de experts van de OPCW in Syrië. Foto EPA/ Youssef Badawi

Volgens het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn zes medewerkers van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vandaag ontvoerd. Volgens de OPCW zijn ze echter alweer vrij. Hun konvooi zou vandaag zijn overvallen door gewapende eenheden.

Update 12.14: Volgens de OPCW is de groep alweer vrij. Het hoofd van de OPCW Ahmet Üzümcü heeft de strijdende partijen in het land opgeroepen om met de OPCW mee te werken.

Reuters bracht eerder het nieuws dat een groep van elf personen was gekidnapt na een aanval:

“Twee auto’s zijn door terroristen ingenomen. Daarin zaten elf personen; vijf van hen zijn Syrische chauffeurs, en de andere zes horen bij een factfinding missie.”

Naar nu blijkt gaat het alleen om een aanval waarbij een bermbom is gebruikt. Het team deed volgens persbureau AFP onderzoek naar de mogelijke inzet van chloorgas in de burgeroorlog. Human Rights Watch kwam twee weken geleden met een rapport naar buiten waaruit bleek dat dit gas was ingezet in het noordwesten van het land. Slachtoffers zouden symptomen vertonen van blootstelling aan het gas, en daarnaast waren er ook gele gaswolken gesignaleerd na inslagen.

De OPCW is in Syrië voor een missie om het chemische arsenaal van president Assad te ontmantelen. Er zou nu 92,5 procent van het arsenaal uit het land zijn getransporteerd om elders vernietigd te worden. De bedoeling is dat de volledige voorraad voor 30 juni uit Syrië moet zijn. De regering had echter beloof dat dit voor eind april al het geval zou zijn.

Wie de inspecteurs en de chauffeurs hebben ontvoerd, is nog niet duidelijk.