Weer zei Hommen ja. Hij moest wel

De nieuwe topman van KPMG is een erkend hersteller van financiële bedrijven in de problemen. Met een onverwoestbaar plichtsbesef.

Jan Hommen
Jan Hommen Foto ANP

En weer moet de 71-jarige Jan Hommen thuis uitleggen waarom hij nog niet met pensioen gaat.

Toen hij in 2009 de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, werd hem gevraagd of hij topman van bank en verzekeraar ING wilde worden. Hij twijfelde. Hij kon terugkijken op een geslaagde carrière. Kon hij niet beter met zijn vrouw naar Amerika verhuizen, naar zijn kinderen en kleinkinderen? Maar de bank was in de problemen geraakt door de financiële crisis, had staatssteun gekregen en moest daarom van Brussel flink afslanken. En toen ook president-directeur Wellink van De Nederlandsche Bank hem aanspoorde, was de beslissing snel genomen. Hij moest wel. Uit een soort plichtsbesef, zei hij in 2012 in een interview met deze krant.

Nu mag Hommen als nieuwe KPMG-topman de rotzooi opruimen bij de Nederlandse vestiging van dit internationale accountantskantoor. Eenpersbericht stelt dat hij het vertrouwen in het bedrijf wil herstellen en dat hij er alles aan zal doen om het terug te brengen naar de „absolute top in Nederland”.

Johannes Henricus Maria Hommen maakte carrière bij het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa, na een studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg. Bij het Amerikaanse bedrijf klom hij op tot tweede man. De bedrijfseconoom keerde in 1997 terug naar Nederland om bij Philips financieel directeur te worden.

Het was een eer voor hem om aan de slag te kunnen bij een bedrijf waar hij in zijn jeugd al tegenop keek. Hij bleef er acht jaar.

Hommen werd vooral bekend van zijn werk bij ING. Hij moest de bank en verzekeraar splitsen. Hij verkocht onderdelen, liet het bedrijf flink krimpen. Hij bracht rust. Het was de grootste hervorming van een Nederlandse financiële instelling in de geschiedenis. In de financiële wereld werd de niet-bankier geprezen voor zijn werk bij ING. Beleggersvereniging VEB riep Hommen uit tot topman van 2013.

Maar Hommen benoemde in gesprek met deze krant zijn rol bij ING als „hulpje” en „coach”. Baas van de bank zal hij zichzelf nooit noemen. Het past bij zijn bescheiden karakter. Iemand die goed kan luisteren naar zijn mensen en hun veel vertrouwen geeft. Hij wil horen hoe anderen over iets denken. Pas dan neemt hij een beslissing.

Van zijn karakter kunnen de mensen van KPMG nog wat leren, moeten ze bij het accountantskantoor gedacht hebben. In april werd hij al aangetrokken als ‘speciaal adviseur’ bij het kantoor dat van affaire naar affaire struikelde. Het imago van het vermaarde bedrijf ligt inmiddels in duigen. Daar zal Hommen aan moeten werken.

Waarom Hommen bij KPMG aan de slag gaat? Toen hij als adviseur werd aangetrokken zei hij het in een persbericht zo: „Onze samenleving en het bedrijfsleven zijn gebaat bij een sterk en goed functionerend KPMG.”

Weer is er dat plichtsbesef wat zijn pensioen nu al jaren in de weg staat.