Vissersboot Vietnam geramd in Zuid-Chinese Zee

Bemanningsleden aan boord van een Chinees fregat. Het land is in een ruzie verzeild geraakt met Vietnam over de Zuid-Chinese Zee.
Bemanningsleden aan boord van een Chinees fregat. Het land is in een ruzie verzeild geraakt met Vietnam over de Zuid-Chinese Zee. Foto ANP / EPA / Lynn Bo Bo

De spanningen tussen China en Vietnam zijn verder toegenomen na een incident op de Zuid-Chinese Zee waarbij een Vietnamese vissersboot is geramd. Het incident gebeurde vlakbij een boorplatform van China waar al langer onenigheid over is.

De tien opvarenden konden door landgenoten op andere vissersboten worden gered, aldus Reuters. Het schip is gezonken.

China en Vietnam beschuldigen elkaar

Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zocht de vissersboot zelf de confrontatie op, maar dat wordt door Hanoi tegengesproken. De kustwacht van Vietnam claimt dat het schip werd omcirkeld door veertig Chinese vissersboten waarvan er uiteindelijk één het Vietnamese schip ramde.

Het incident vond plaats op 30 kilometer afstand van een Chinees boorplatform in de Zuid-Chinese Zee. Zowel China als Vietnam maakt aanspraak op dat deel van de zee. China is daar op 1 mei begonnen met het boren naar olie, wat heeft geleid tot een reeks incidenten tussen beide landen.

Vorige week nog moesten 3.000 Chinezen worden geëvacueerd uit Vietnam na een golf van anti-Chinese rellen over de boringen. Daar kwamen toen twee Chinezen bij om.

Incidenten tussen Chinese en Vietnamese vissers komen vaker voor, maar dit is de eerste keer dat het tot een botsing op volle zee kwam.