Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Timmermans naar Saoedi-Arabië voor oplossing conflict rond Wilders

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) reist “op korte termijn” af naar Saoedi-Arabië om te praten over een oplossing voor het conflict rond de stickeractie van Geert Wilders. Zijn woordvoerder zei vanochtend tegen persbureau Novum dat er “goede indicaties” zijn dat het conflict kan worden opgelost.

PVV-leider Geert Wilders toont in de Tweede Kamer de sticker die in Saoedi-Arabië zoveel stof doet opwaaien.
PVV-leider Geert Wilders toont in de Tweede Kamer de sticker die in Saoedi-Arabië zoveel stof doet opwaaien. Foto ANP / Bas Czerwinski

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) reist “op korte termijn” af naar Saoedi-Arabië om te praten over een oplossing voor het conflict rond de stickeractie van Geert Wilders. Zijn woordvoerder zei vanochtend tegen persbureau Novum dat er “goede indicaties” zijn dat het conflict kan worden opgelost.

Een topambtenaar van Buitenlandse Zaken keerde vanochtend terug van een bezoek aan Saoedi-Arabië. Aanleiding voor de spanningen tussen Nederland en het Arabische land is een stickeractie van Wilders van afgelopen december. De PVV-leider verspreidde toen stickers in de vorm van de groene Saoedische vlag met daarop de tekst “De islam is een leugen, Mohammed een crimineel, de Koran is vergif”. Saoedi-Arabië beschouwde dat als een belediging van vlag en geloof.

Naar aanleiding van de stickeractie zou Saoedi-Arabië nu overwegen om sancties tegen Nederland af te kondigen. De Saoedische zakenkrant Al-Eqtisadiah meldde vorige week dat de regering de kamers van koophandel in het land instructie gegeven om Nederlandse bedrijven uit te sluiten van lopende of toekomstige projecten in het land. De status en de reikwijdte van de maatregel is echter onduidelijk.

Minister ‘welkom om te komen praten’

Timmermans zei vanochtend dat “het bleek dat het Saoedi-Arabië heel hoog zit, dat men diep gekrenkt is door de stickeractie”. Daarom reist de minister binnenkort zelf af naar het land omdat het “duidelijk is dat ik welkom ben om te komen praten”. Wanneer Timmermans precies naar Riyad vliegt is nog niet duidelijk. Dat gebeurt “niet op heel korte termijn, maar wel op korte termijn”.

De minister en ook premier Rutte hebben al verschillende keren afstand genomen van de actie van Wilders en benadrukt dat de parlementariër niet spreekt namens de Nederlandse regering.

Nederland exporteerde in 2013 voor naar schatting 2,26 miljard euro naar Saoedi-Arabië. Het gaat bijvoorbeeld om langlopende contracten voor chemische producten, levende dieren (kippen) en pijpleidingen. Nederland importeerde in 2013 voor bijna 4 miljard euro uit Saoedi-Arabië, met name ruwe olie. Bedrijven als Strukton, Philips, Fugro, Shell en Arcadis zijn in het land actief.