Soul, geen beats

Luisteren // Wereld Alsarah & the Nubatones Silt Wonderwheel Recordings 4

Vorig jaar vestigde zangeres Alsarah haar naam na een samenwerking met de Franse producer Debruit. Haar Arabische zang bleek prima te passen bij westerse dance. Op haar nieuwe plaat Silt geen elektronische beats, maar soulvolle Oost-Afrikaanse pop die nog beter en op sommige momenten zelfs moderner klinkt dan die danceplaat. Alleen al een openingsnummer als ‘Habibi Taal’ laat horen hoe aanstekelijk de stem van de in Soedan geboren en in Amerika woonachtige Alsarah is, zeker als die wordt ondersteund door een funkende baspartij en Arabische percussie. Dat zijn ook de constanten op de rest van de plaat, maar er is variatie genoeg. Behalve zangeres is Alsarah ook etnomusicoloog. Ze zocht voor deze plaat zogenaamde ‘Songs of Return’; liedjes uit de jaren zeventig nadat honderdduizenden Nubiërs hun land moesten verlaten door de bouw van de Egyptische Hoge Aswandam. Ook al klinkt Silt overwegend Afrikaans, ongemerkt is het je reinste crossover. Alsarah moet maar eens snel naar Nederland komen om dat live te laten horen.