Shoarmavos

Ook de vos (Vulpes vulpes) kan niet om de stad heen. Sinds dit roofdier dankzij verminderde jacht een gestage populatiegroei op de oostelijke en zuidelijke zandgronden doormaakte, breidde de soort zijn verspreidingsgebied ook uit naar het westen. Daar zijn steden onontkoombaar. In Rotterdam werd de eerste stadsvos in 2001 gezien. Voedsel- en biotoopkeuze van deze pioniers getuigt van veerkracht.

De waarnemingen concentreren zich nu langs de noordelijke stadsrand en in een brede groene corridor die loopt van Ommoord tot de Van Brienenoordbrug. De angst voor een plaag is ongegrond, want de stad kent een effectief reguleringsmechanisme: het verkeer. De collectie van het Natuurhistorisch Museum vult zich gestaag met doodgereden stadsvossen. Na sectie blijken dat grotendeels gezonde dieren te zijn. Van elke vos is ook de laatste maaltijd bewaard. NMR 9990-03074, een volwassen vrouwtje dat op 6 september 2011 langs de Kralingse Zoom verongelukte, had een gevarieerde, grootstedelijke voedselkeuze: haar maag bevatte de resten van een appel, rozenbottels, kersen op zware siroop, een broodje shoarma (met servetje) en een konijntje.

De shoarmavos is, samen met haar maaginhoud, vanaf 29 mei te zien in de tentoonstelling Pure Veerkracht – de stad is ook natuur.