Cultuur

Op bliksemstage bij Deloitte, ABN AMRO of ING

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Lunchen bij non-profitorganisatie Jinc, dat jongeren in aanraking brengt met het bedrijfsleven – in Amsterdam-West.

Wie: Acht projectleiders, programmabedenkers en onderzoekers, onder wie Ciska Drenth, Nils Gooijer en Richtje Ras.

Het is vaak eerst een beetje aftasten. Maar na een paar minuten durven ze het wel aan. “Wat verdient u?”, vroeg het groepje basisschoolleerlingen het bestuurslid van Citibank vorige week. Projectleider Ciska Drenth: “Ik geloof niet dat hij hier een echt antwoord op had. ‘Best heel veel’, zei hij.”

Kwart over twaalf - lunchtijd bij Jinc. De non-profitorganisatie organiseert projecten voor basisschool- en vmbo-leerlingen om ze al vroeg in contact met het bedrijfsleven te brengen. Handig voor later.

Een conference call bij Deloitte

Ze zijn bekend van de bliksemstages waarbij ze leerlingen een aantal dagen per jaar laten meedraaien in een bedrijf. Mogen ze een conference call meemaken op de burelen van Deloitte, bijvoorbeeld. Of aanschuiven bij een presentatie van ING of ABN AMRO. Ook komen de bedrijven langs in de klas om een sollicitatietraining te geven. Wat doe je aan? Hoe ga je zitten? “Het is een soort vrijwilligerswerk voor de ongeveer duizend bedrijven die meedoen. Zo doen ze iets voor de jeugd”, vertelt Drenths.

Ze geeft de hagelslag door aan de collega tegenover haar. De lunch ís wel eens beter geweest, zegt iemand met volle mond. “Er werkte hier vroeger iemand die altijd salades maakte. En taarten.” Instemmend geknik. “Was wel lastig hoor, met diëten.” Geschaterlach. Zelf doet ze daar niet aan, maar de dieetvlagen op het Jinc-kantoor zijn haar niet onbekend, zegt Dymph Vroegh, directeur van de vestiging in Brabant. Nils Gooijer, een paar stoelen verderop, zucht. Die vrouwenonderwerpen ook altijd. “Soms doe ik mijn ogen dicht en denk ik aan mannendingen. Motoren, ofzo.”

Er werken maar weinig mannen bij Jinc, vertelt Gooijer. “We hebben zeven vestigingen door het heel Nederland. In totaal werken er 58 mensen en daar zitten maar elf mannen tussen.” Nou, zielig hoor, doen zijn vrouwelijke collega’s. Hij haalt lachend zijn schouders op.

Springen in de lift bij Rochdale

Ze wisselen graag verhalen uit tijdens de lunch. Grappige dingen die ze teruglazen in de verslagen van de kinderen die een bedrijf hadden bezocht. En er gaat natuurlijk wel eens wat mis. Toen de lift vastliep op het kantoor van woningcorporatie Rochdale doordat de leerlingen er te hard in aan het springen waren.

Goed. Ze moeten weer aan de slag. Gooijer stapelt de borden op, gooit het bestek in een plastic bak. Alleen hij en Drenths zijn nog overgebleven. “Sta ik nog op te ruimen ook”, zucht hij dramatisch. Drenths lacht.

In de keuken staan twee dames na te praten. Gooijer zet de borden op het aanrecht, het bestek ernaast. Kan straks allemaal in de vaatwasmachine, zeggen ze. “Daar zijn we erg blij mee, ja. Stel je voor, anders moest Nils ook nog afwassen!”