Kijken: Nederlandse en Belgische jihadisten plaatsen docu uit Syrië

Nederlandse en Belgische jihadisten hebben een video online gezet waarin te zien is hoe zij strijden in Syrië. Een Nederlandse jihadist roept in het filmpje onder meer “zijn broeders” op om de strijd aan te gaan in Aleppo. Bekijk de video hier.

De Nederlander, die zich Abu Khalid noemt, noemt allerlei voordelen die een strijder van Allah krijgt wanneer hij wordt gedood. Zo worden zonden vergeven en mogen ze na hun dood 72 maagden huwen. Over de Syrische president Assad zegt hij:

“Als wij deze ongelovige niet bestrijden, wie doet het dan? (…) De wegen hier naartoe zijn makkelijk te bewandelen. We worden van alle kanten gesteund. Er zijn broeders hier van over de hele wereld.”

Het filmpje is online gezet door ‘De Basis’, wat ook rechts in beeld te zien is. Al-Qaeda is Arabisch voor ‘de basis’.

Harald Doornbos, correspondent in het Midden-Oosten, twitterde over de video:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos #pt Documentaire over NLse en Belgische Syriegangers lijkt gemaakt door een Belgische jihadist die zelf ook in Syrie woont.
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos In de docu hebben ze het regelmatig over “ribat”, dit betekent binnen Islam zoiets als het verdedigen van Islam cq het uitvoeren van jihad.