Iets meer comazuipers ondanks hogere minimumleeftijd alcohol

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in een ziekenhuis belandt is vorig jaar weer iets toegenomen. In totaal werden vorig jaar 713 kinderen opgenomen, drie meer dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde.

Een jongen zit laveloos tussen de kratten bier.
Een jongen zit laveloos tussen de kratten bier. Foto ANP / Roos Koole

Het aantal comazuipers is het afgelopen jaar toegenomen, terwijl er in 2012 nog sprake was van een bescheiden daling. Onderzoekers vermoeden dat de verhoging van de minimumleeftijd dat jongeren alcohol mogen kopen één van de oorzaken is.

Update 13.35: In een reactie bij de NOS laat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten dat het terugdringen van alcoholmisbruik onder jongeren een zaak van de lange adem is. Volgens hem zijn vooral de ouders verantwoordelijk:

“Wij kunnen er van alles aan doen, wetten maken en voorlichting geven, maar het is wel jouw kind. Als je kind zich in coma zuipt, moet je dat niet vergoelijken. Ouders moeten een norm zetten.”

Van Rijn doet zijn uitspraken naar aanleiding van een onderzoek van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde naar alcoholmisbruik onder jongeren. Uit dat onderzoek bleek vanochtend dat in 2013 het aantal comazuipers naar 713 kinderen is gestegen. Een jaar eerder waren dat er 706, wat de eerste daling sinds 2007 was.

Comazuiper is 15,5 jaar

In een verklaring zegt het Signaleringscentrum dat de wetswijzing voor het kopen van alcohol één van de oorzaken is dat er weer een (lichte) stijging is. Begin dit jaar is de leeftijd dat iemand alcohol mag kopen namelijk bverhoogd van 16 naar 18 jaar. De onderzoekers vermoeden dat jongeren in 2013 meer zijn gaan drinken, omdat het met het verbod in aantocht nog kon.

Volgens het instituut was de gemiddelde leeftijd van de comazuiper in 2013 15,5 jaar. Het jongste geval was 12. De verhouding tussen jongens en meisjes is bijna gelijk: 53 en 47 procent. Het onderzoek toont aan dat comazuipen vooral onder autochtonen voorkomt: in liefst 83 procent van alle gevallen betrof het een autochtoon.

De verwachting is dat er dit jaar geen grote veranderingen zullen zijn in het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren. De wet is weliswaar veranderd, maar de sociale norm niet, aldus het Signaleringscentrum.