Economie

Hoe KPMG het vertrek van een bestuurslid wegpoetste

AMSTELVEEN - Exterieur van het hoofdkantoor van accountantsbureau KPMG. ANP EVERT ELZINGA
AMSTELVEEN - Exterieur van het hoofdkantoor van accountantsbureau KPMG. ANP EVERT ELZINGA Foto ANP

Het is een klassieke truc in elk pr-handboek: slecht nieuws laat zich het best wegwerken met goed nieuws. KPMG, accountantskantoor in crisis, meldde gisteren een nieuwe topman te hebben gevonden en wel in de ervaren Jan Hommen, de man die ING uit de crisis heeft geleid. Een aankondiging die een hoop aandacht trok – en toevallig volgde kort na het uitlekken van minder prettig nieuws. Dat ging juist over het vertrék van een KPMG-bestuurslid. Het tweede in korte tijd: twee weken geleden legde topman Jurgen van Breukelen zijn functie neer.

Martine Frijlink, binnen het bestuur verantwoordelijk voor kwaliteit, is ook opgestapt. Vorige week al. Dat bevestigde ook KPMG gistermiddag, helemaal onderaan in het persbericht over de benoeming van Hommen. Reden voor haar vertrek is “een verschil van inzicht over het te voeren beleid”, zegt woordvoerder Tommie Dijstelbloem. Over de inhoud van het conflict wil hij niks zeggen.

De bekendmaking van Hommen als nieuwe topman was “allang gepland”, zegt Dijstelbloem– en heeft dus niks te maken met het uitgelekte nieuws over het vertrek van Frijlink. “Toeval. Dat schijnt ook wel eens voor te komen.”

‘Het geweten van KPMG’

Frijlink staat bekend als iemand die snel en veel veranderingen wilde doorvoeren – te snel en te veel, vonden sommigen. Frijlink zat op dezelfde strenge lijn als de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die wil dat de kwaliteit van het accountantswerk van KPMG verbetert. Daarom werd zij ook wel beschouwd als “het geweten” van de organisatie. Dat zeggen mensen die KPMG kennen op voorwaarde van anonimiteit. Frijlink was niet bereikbaar voor commentaar.

Zo leuk is werken bij KPMG
http://youtu.be/KDYgT9BQxXs

De benoeming van Frijlink in het bestuur viel samen met een recordboete van de AFM van 900.000 euro, afgelopen zomer. Daarvoor was ze binnen KPMG verantwoordelijk voor ‘compliance’ – naleving van de geldende regels. Met haar benoeming wilde KPMG zich ervan verzekeren dat “kwaliteit- en risicomanagement” ook binnen het bestuur “geborgd” zou zijn, verklaarde het accountantskantoor destijds. Frijlink beschikte over “ervaring en bewezen kwaliteiten op dit gebied”.

Maar onder de partners – gezamenlijk eigenaar van KPMG – was niet iedereen zo overtuigd van die kwaliteiten. De vrees bestond dat KPMG al té streng voor zichzelf zou worden, zeggen bronnen, en dat dat ten koste zou gaan van het commerciële succes.

Dit verdient een partner gemiddeld

Stemmen over Hommen

Frijlink was dan misschien té verandergezind, met de benoeming van Hommen ontkomt KPMG niet helemaal meer aan verandering. Hij werd eerder al aangesteld als ‘speciaal adviseur’ om de organisatie te veranderen. Als bestuursvoorzitter wordt dat mandaat nog groter. En de KPMG-partners moeten nog een relatieve buitenstaander dulden. KPMG International levert ook een bestuurder: Andrew Cranston. Volgens KPMG een „uitdrukking van support”. Maar zijn komst kan ook worden uitgelegd als een teken dat het internationale KPMG-netwerk zijn greep op de Nederlandse tak wil versterken.

De AFM noemt de keus voor Hommen een “belangrijke stap” – hoewel de toezichthouder de benoeming officieel nog moet goedkeuren. “De keus voor een buitenstaander kan een impuls zijn voor de cultuurverandering die nodig is”, zegt een woordvoerder. Ook de partners van KPMG zelf moeten benoeming van Hommen officieel nog goedkeuren. De verwachting is dat ze dat ook gaan doen – deze verandering kunnen ze inmiddels wel aan.