Advies formatie Amsterdam: D66, SP en VVD

Weer een nieuw advies van verkenners van een college in Amsterdam. Senatoren Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseren onderhandelingen tussen D66, SP en VVD. Dat hebben ze zojuist in het stadhuis bekendgemaakt.

Vermoedelijk worden de onderhandelingen moeizaam. Halverwege mei werd door dezelfde verkenners al eens een geopperd een college van D66, SP, VVD en GroenLinks te vormen, maar dat liep op iets uit. GroenLinks wilde niet meedoen, waarop de SP te kennen gaf dat een combinatie zonder GroenLinks niet voor de hand ligt. SP-leider Ivens zei toen dat er niets gebeurt zolang D66 en VVD zich aan elkaar vastklampen. Praten met D66 en VVD “is niet aan de orde”, zo zei hij.

GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink reageert op Twitter op het advies van de verkenners:

D66 en GroenLinks kwamen halverwege april tot een akkoord, maar verloren elkaar in de zoektocht naar een coalitiepartner. GroenLinks vond dat D66 te veel concessies deed aan de VVD. Daarop zijn meerdere combinaties geprobeerd, zonder succes. GroenLinks wil graag met de PvdA in het college, D66 - de winnaar van de verkiezingen - juist niet met de PvdA, maar met de VVD.

Onderhandelingen al tien weken bezig

De hoofdstad is één van de laatste gemeentes zonder college. De verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) zijn de vierde en vijfde begeleiders van de onderhandelingen van buitenaf. Eerder hebben Alexander Rinnooy Kan, Thom de Graaf (beide D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) het geprobeerd.