Thaise juntaleider: koning geeft formele goedkeuring voor coup

De Thaise juntaleider, Generaal Prayuth Chanocha, zegt vanmorgen dat hij een formele goedkeuring van de koning heeft voor de coup die het leger vorige week pleegde. Daarmee is Chanocha naar eigen zeggen officieel het hoofd van de militaire raad die het land nu leidt, zo schrijft persbureau Reuters.

De Thaise juntaleider Prayuth Chanocha tijdens zijn persconferentie vannacht in Bangkok.
De Thaise juntaleider Prayuth Chanocha tijdens zijn persconferentie vannacht in Bangkok. Foto Reuters/Damir Sagolj

De Thaise juntaleider, generaal Prayuth Chanocha, zegt vanmorgen dat hij een formele goedkeuring van de koning heeft voor de coup die het leger vorige week pleegde. Daarmee is Chanocha naar eigen zeggen officieel het hoofd van de militaire raad die het land nu leidt, zo schrijft persbureau Reuters.

In een televisietoespraak sprak Prayuth Chanocha het volk toe en waarschuwde hij dat als de politieke protesten weer oplaaien, hij geen andere keuze heeft dan fors in te grijpen. Ook liet hij weten zo snel mogelijk verkiezingen te willen, maar wanneer precies liet hij in het midden.

Gisteren opnieuw grote demonstraties

Gisteren zijn er opnieuw honderden betogers in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok de straat op gegaan om te protesteren. Hiermee negeerden de demonstranten de oproep van de coupleiders om niet te demonstreren.

Militairen probeerden gisteren in het drukke winkeldistrict van Bangkok te voorkomen dat het voor de derde dag op rij tot demonstraties zou komen. Al snel stuitten de militairen op zo’n duizend betogers die leuzen scandeerden.

In het holst van de Thaise nacht van 19 op 20 mei greep het leger de macht. Soldaten in gevechtsuniform drongen door tot de televisiestudio’s van nieuwszenders. Legerleider Prayuth Chanocha meldde dat de staat van beleg inging “om een burgeroorlog te voorkomen en rust te laten terugkeren”.

‘Thailand balanceert op de rand van de afgrond’

Het ingrijpen van het leger komt op een dieptepunt van de Thaise politieke crisis, zo legde correspondent Melle Garschagen vorige week uit in NRC Handelsblad:

“Na zes maanden van straatprotest, demonstraties, geweld en juridische acties werd premier Yingluck Shinawatra begin deze maand uit haar functie gezet door het Constitutioneel Hof. Ze zou, samen met negen ministers, haar macht hebben misbruikt. Voor de oppositie, gesteund door de elite en de middenklasse uit Bangkok, was het vertrek van de democratisch gekozen Yingluck een overwinning. Na maanden van vergeefse demonstraties roken ze bloed.

Yingluck werd als premier vervangen door partijgenoot Niwatthamrong. Ook het besluit van de Thaise kiescommissie om de verkiezingen van 20 juli uit te stellen, wekte deze week veel woede. Militante sympathisanten van Yingluck kondigden aan met tienduizenden te vechten als de oppositie de democratie buiten werking stelt en een niet-gekozen regering benoemt.

Daardoor balanceert Thailand op de rand van de afgrond. Grootschalig geweld is niet ondenkbaar en de voortdurende crisis schaadt de economie.”